Antena 3 CNN Life Știinţă De ce importă Italia cadavre din SUA. Cât costă un cap și un corp întreg

De ce importă Italia cadavre din SUA. Cât costă un cap și un corp întreg

N.B.
1 minut de citit Publicat la 07:00 18 Oct 2024 Modificat la 07:00 18 Oct 2024
Mai multe instrumente chirugicale si doi chirugi care opereaza in fundal
În Italia, din cauza comunicării foarte slabe în acest domeniu și a unei lipse de conştientizări în consecință, corpurile donate științei sunt foarte puține și nu depășesc câteva zeci pe an. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)

La Torino în Italia, cadavrele folosite de către studenţi şi medici la cursurile de anatomie şi chirugie sunt achiziționate şi importate din Statele Unite ale Americii. Un cap poate costa până la două mii de euro, iar un corp întreg șase mii.

Pentru lecțiile universitare, cadavrele sosesc din SUA de la Asociația Italiană de Anatomie şi Disecţii. Donatorii înșiși le pun la dispoziție oamenilor de ştiinţă printr-o procură.  

Conform Corriere della Sera, medicii italieni au deschis o dezbatere la nivel naţional pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la donarea cadavrelor în scopul cercetării ştiinţifice pentru ca medicii să experimenteze și, în consecință, să progreseze în managementul și tratamentul bolilor, atât din punct de vedere terapeutic, cât și chirurgical. 

Până acum procedura folosită era ca aceste corpuri donate științei să fie lăsate prin testament exprimat de același subiect atunci când acesta era încă în viață și care, pentru a ajunge în Italia, au trebuit să treacă printr-un lung proces de conservare și autorizare.

Pe de altă parte, nu exista altă cale, având în vedere că în Italia, din cauza comunicării foarte slabe în acest domeniu și a unei lipse de conştientizări în consecință cu privire la subiect, corpurile donate științei sunt foarte puține și nu depășesc câteva zeci pe an.

Dr. Maurizio Catalani, șeful unității operaționale de ORL a institutului clinic Humanitas din Italia, în cadrul campaniei de sensibilizare a opiniei publice, a mărturisit: "După mai bine de 35 de ani de activitate, îmi amintesc încă, foarte bine, prima dată când ca rezident am avut ocazia să pun mâinile pe un corp și să intervin chirurgical. A fost o emoție care încă mă mișcă și pe care o retrăiesc de fiecare dată când observ un tânăr viitor chirurg care trăiește pentru prima dată această experiență." 

 

 

×
x close