Antena 3 CNN Life Știinţă De ce femeile și bărbații suportă durerea diferit. Oamenii de știință au descoperit cauza

De ce femeile și bărbații suportă durerea diferit. Oamenii de știință au descoperit cauza

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 10:55 21 Oct 2024 Modificat la 10:55 21 Oct 2024
femeie barbat sala sport
De ce femeile și bărbații suportă durerea diferit. Foto: Getty Images

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California, San Diego, privind meditația pentru durerile cronice de spate, a arătat că bărbații și femeile folosesc mecanisme biologice distincte pentru a reduce durerea. Bărbații se bazează pe eliberarea opioidelor endogene, analgezice naturale ale corpului, în timp ce femeile utilizează alte căi care nu implică opioidele.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul PNAS Nexus, citat de medicalxpress.com.

Opioidele sintetice, precum morfina și fentanilul, sunt cele mai puternice medicamente pentru durere. Totuși, s-a observat că femeile răspund mai greu la aceste terapii, motiv pentru care ar putea deveni mai predispuse la dependență, fiind necesare doze mai mari pentru ameliorarea durerii. Fadel Zeidan, profesor la UC San Diego, a explicat că, deși speculativ, aceste descoperiri sugerează că femeile, răspunzând mai greu la opioide, au nevoie de cantități mai mari pentru a simți ameliorarea durerii.

Studiul a inclus 98 de participanți, atât persoane sănătoase, cât și diagnosticate cu dureri cronice de spate. După un program de antrenament în meditație, aceștia au practicat meditația și au primit fie un tratament placebo, fie naloxonă, un medicament care blochează opioidele sintetice și endogene. Au fost apoi supuși unui stimul dureros de căldură aplicat pe spatele piciorului, iar cercetătorii au comparat gradul de ameliorare a durerii.

Rezultatele au arătat că blocarea opioidelor a inhibat ameliorarea durerii prin meditație la bărbați, sugerând că aceștia se bazează pe opioide endogene. În schimb, la femei, naloxona a amplificat efectul meditației, sugerând folosirea unor mecanisme non-opioide.

Descoperirile subliniază nevoia de tratamente diferențiate, în funcție de sex, pentru gestionarea durerii, dat fiind faptul că multe terapii actuale nu sunt la fel de eficiente pentru femei ca pentru bărbați, și invers. Adaptarea tratamentelor la sexul pacientului ar putea îmbunătăți rezultatele și ar reduce dependența de opioide.

Studiul a fost realizat de o echipă multidisciplinară de cercetători de la UC San Diego, Universitatea Tulane, Universitatea Wake Forest, Universitatea din Florida și alte instituții.

×
x close