Cercetătorii australieni au identificat motivul pentru care vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) pot provoca reacții adverse precum febră și dureri de cap, într-un studiu care ar putea duce la îmbunătățirea eficienței acestora, conform agenției de presă Xinhua, citată de Agerpres.
Publicat de Institutul Peter Doherty și Universitatea RMIT din Melbourne, studiul reprezintă prima analiză detaliată a modului în care vaccinurile ARNm circulă și se descompun în fluxul sanguin uman. Vaccinurile ARNm sunt concepute să rămână în ganglionii limfatici pentru a produce anticorpi care să combată infecțiile. Totuși, analiza a arătat că o cantitate mică de vaccin ajunge în sânge, ceea ce poate contribui la apariția efectelor secundare.
Studiul a inclus analiza a 156 de probe de sânge de la 19 persoane timp de 28 de zile după administrarea unei doze de rapel.
Yi Ju, cercetător la Universitatea RMIT, a explicat că variația cantității de vaccin care ajunge în sânge poate declanșa răspunsuri inflamatorii, ceea ce explică simptome precum febra și durerile de cap.
Primele vaccinuri ARNm au fost aprobate împotriva COVID-19 în 2020 și folosesc instrucțiuni genetice pentru a stimula răspunsul imunitar. De atunci, tehnologia a fost utilizată și pentru dezvoltarea unor terapii pentru alte boli, inclusiv cancerul. Cercetătorii consideră că aceste descoperiri pot contribui la crearea unor vaccinuri ARNm mai sigure și mai eficiente.