Cel mai mare seism din Nepal din ultimii 81 de ani, produs sâmbătă, cu o magnitudine de 7,8, urmat duminică de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,7, este rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană şi cea euroasiatică, explică specialiştii de la Institutul american de geofizică (USGS), citaţi de
Agerpres.
'Placa indiană avansează către Tibet cu o viteză de ordinul a 2 centimetri pe an şi încearcă să intre sub platoul tibetan', a declarat Jerome Vergne, seismolog la Observatorul pentru Studierea Pământului din Strasbourg, citat de AFP. 'Această suprapunere nu se face continuu, ci sacadat. Acolo a avut loc o asemenea mişcare bruscă foarte mare, adică o ruptură brutală pe falia dintre cele două plăci', a mai spus el.
Replici, potenţial foarte puternice, ale cutremurului de sâmbătă sunt previzibile în lunile şi anii care vor urma în Nepal, unde cercetătorii se aşteaptă la 'seisme majore'.
Cutremurul de sâmbătă a fost produs de ruptura unei mari falii, care a generat unde cu atât mai puternice cu cât fenomenul a fost foarte rapid. Ruptura a început la nord-vest de capitala țării, Kathmandu, și s-a propagat către est, pe aproximativ o sută de kilometri.
'Partea superficială, de la sud de Kathmandu, nu s-a spart, ceea ce înseamnă că zona nu a fost complet deblocată de acest seism', așa încât anii următori vor fi 'o perioadă delicată', a apreciat Pascal Bernard, seismolog la Institutul pentru fizica globului pământesc din Paris.
Această ciocnire a plăcilor tectonice stă la originea lanțului Munților Himalaya, aminteşte AFP, menţionând că, în regiunea respectivă, există falii imense, cu planuri înclinate foarte lungi, care pot genera mari zone de contact. În regiunea himalayană se vor mai înregistra cutremure majore, putând chiar depăși magnitudinea celui de sâmbătă, a estimat Pascal Bernard, precizând că acest lucru se poate întâmpla 'în câteva zeci sau chiar sute de ani'. 'Ceea ce este mai rău abia urmează, dar s-ar putea să se întâmple peste câteva secole', a opinat el. Înaintea celui de sâmbătă, un mare cutremur s-a produs — din cauza apropierii plăcilor tectonice — în 1934 la Kathmandu, iar anterior acestuia, în anul 1255.