Antena 3 CNN Life Știinţă Cum s-au reprodus primele plante cu semințe de pe Terra: Cercetătorii au descoperit secretul ajutați de o fosilă străveche

Cum s-au reprodus primele plante cu semințe de pe Terra: Cercetătorii au descoperit secretul ajutați de o fosilă străveche

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 08:15 27 Mar 2025 Modificat la 08:33 27 Mar 2025
planta verde globul pamantesc
Structura plantelor făcea o diferenţă majoră în procesul de supravieţuire cu milioane de ani în urmă. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Cum reuşeau primele plante cu seminţe de pe Terra să capteze polenul pentru a se reproduce? Cercetătorii chinezi au descoperit noi indicii după ce au studiat fosilele vechi de 365 de milioane de ani ale unei plante cu seminţe din China, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

Studiul, coordonat de cercetători de la Universitatea Beijing şi Institutul de Geologie şi Paleontologie din Nanjing, afiliat Academiei Chineze de Ştiinţe, are la bază o specie până acum necunoscută de plantă cu seminţe, denumită Zaijunia biloba. Fosilele acesteia, descoperite în ţinutul Changxing din provincia Zhejiang din estul Chinei, datează din Devonianul Târziu, o perioadă în care primele plante cu seminţe tocmai începuseră să evolueze. 

Spre deosebire de ferigi, care eliberează spori în mediul în care se află, plantele cu seminţe îşi menţin structurile reproductive femele - ovule - pe corpurile lor. Captarea polenului transportat prin aer era crucială pentru supravieţuirea lor, însă modul în care acele plante străvechi reuşeau să îl capteze a reprezentat mult timp un mister pentru cercetători. 

Fosilele plantei străvechi cu seminţe au dezvăluit secretul captării polenului

Folosind tehnici avansate de modelare în 3D şi simulări ale curenţilor de aer, cercetătorii chinezi au descoperit că ovulele de Zaijunia biloba aveau un design inteligent: învelişuri superioare cu patru lobi care încetineau curenţii de aer cu până la 91%. Acest lucru le permitea granulelor de polen să se aşeze pe ovule pentru fertilizare. 

Cercetătorii au analizat şi o plantă cu seminţe cu un grad mai mare de complexitate, prezentând structuri asemănătoare unor cupe în jurul ovulelor sale. Acestea reduceau viteza vânturilor într-o manieră şi mai eficientă - între 80% şi 99% - şi funcţionau eficient în raport cu toate direcţiile din care proveneau curenţii de aer. 

Studiul, publicat în cel mai recent număr al revistei Proceedings of the Royal Society B, a evidenţiat felul în care primele plante cu seminţe de pe Terra s-au adaptat bazându-se pe vânt pentru a se reproduce, cu mult timp înainte de apariţia insectelor care să le ajute în procesul de polenizare. 

Noul studiu a arătat, de asemenea, modul în care modificările subtile din structura plantelor puteau face o diferenţă majoră în procesul de supravieţuire cu milioane de ani în urmă, a declarat Xue Jinzhuang, profesor-asociat la Universitatea Beijing. 

Cercetătorii chinezi intenţionează să studieze mai multe fosile pentru a urmări felul în care strategiile de captare a polenului au evoluat de-a lungul timpului.

×
x close