Analizarea acestor tendințe din mediul online i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să fie cu un pas înaintea apariției de epidemii pe glob, sugerează cercetătorii.
Aceștia au examinat dacă datele privind traficul pe Wikipedia, care este gratuit și accesibil tuturor, ar putea fi utilizate în același mod în care alți cercetători au folosit date de pe Twitter și Google Flu Trends (instrument online care estimează în timp real date privind incidența gripei pe baza căutărilor online) pentru a obține o avertizare prealabilă cu privire la izbucnirea unor epidemii.
Toate aceste sisteme pot reflecta interesul tot mai mare al oamenilor dintr-o anumită regiune de a afla mai multe informații despre o boală în etapele timpurii ale apariției unui focar epidemic.
"Un sistem global de prognozare a bolilor va schimba modul în care răspundem la epidemii", a declarat Sara Del Valle, cercetător din New Mexico. Potrivit acesteia, așa cum în fiecare dimineață verificăm cum este vremea, tot astfel se poate monitoriza incidența bolilor și lua măsuri de contracarare pe baza prognozelor.