Antena 3 CNN Life Știinţă Cum ne îmbunătăţesc dispoziţia unele alimente pe care le consumăm zilnic

Cum ne îmbunătăţesc dispoziţia unele alimente pe care le consumăm zilnic

1 minut de citit Publicat la 21:13 20 Aug 2012 Modificat la 21:13 20 Aug 2012
Cum ne îmbunătăţesc dispoziţia unele alimente pe care le consumăm zilnic
Foto: cocoa-heaven.com
Cele mai recente studii au arătat că starea de spirit a unei persoane poate fi modificată prin consumul unor alimente care conţin substanţe asemănătoare din punct de vedere chimic cu acidul valproic, un medicament psihoregulator larg utilizat în tratamentul unor tulburări  psihice caracterizate prin schimbări bruşte ale dispoziţiei, informează eurekalert.org.

Este cunoscut faptul că anumite molecule din ciocolată, diverse fructe de pădure şi alimente care conţin acizi graşi omega-3 au efecte pozitive asupra stării de spirit.

În cadrul celei de-a 244-a Conferinţe Naţionale American Chemical Society, cea mai mare asociaţie ştiinţifică din lume, specialiştii au arătat că astfel de "puteri" au şi alte alimente, efectele datorându-se compuşilor care le dau aroma.

În cadrul acestui eveniment a fost prezentat un studiu asupra a peste 1.700 de substanţe care conferă aromele specifice diferitelor alimente, consumate în mod obişnuit în societatea occidentală.

Noul studiu arată că unele substanţe au o structură similară cu cea a acidului valproic, a explicat Karina Martinez-Mayorga, care a condus studiul realizat în timp ce lucra la Institutul de Cercetări Moleculare Torrey Pines, SUA.

Acidul valproic este comercializat, sub diferite nume, ca medicament pentru tratarea unor afecţiuni psihice precum tulburarea bipolară (psihoza maniaco-depresivă), stabilizând starea de spirit a pacienţilor.

Bazându-se pe aceste efecte modulatoare ale compuşilor din alimente, echipa condusă de Karina Martinez-Mayorga se concentrează acum pe identificarea acelor compuşi care atenuează schimbările de dispoziţie, ajută la menţinerea sănătăţii cognitive, îmbunătăţesc starea de atenţie şi întârzie pierderea memoriei.

Studiile implică utilizarea chemoinformaticii - aplicarea metodelor informaticii pentru rezolvarea unor probleme din domeniul chimiei - pentru a trece în revistă structura chimică a peste 1.700 de substanţe implicate în aroma alimentelor, în căutarea unor similarităţi de structură cu medicamentele antidepresive. În viitor, echipa îşi propune să testeze experimental asocierea dintre aromă şi efectul asupra dispoziţiei.

Rezultatele ar putea duce la elaborarea unor recomandări privind alimentaţia şi la dezvoltarea unor suplimente nutritive cu efect benefice asupra dispoziţiei.

×
x close