Antena 3 CNN Life Știinţă Cum arată aplicaţia de antrenare a minţii cu AI, creată de 5 elevi români. Cercetătorii străini au fost uimiți

Cum arată aplicaţia de antrenare a minţii cu AI, creată de 5 elevi români. Cercetătorii străini au fost uimiți

elev cercetator constanta aplicatie ai antrenare minte
5 elevi din Constanța au impresionat juriul unui concurs din Malaezia cu o aplicație care contribuie la sporirea concentrării cu ajutorul inteligenței artificiale. Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    25 Oct 2024   •   18:12

România uimește din nou lumea științifică internațională. 5 elevi din Constanța au impresionat juriul unui concurs din Malaezia cu o aplicație care contribuie la sporirea concentrării cu ajutorul inteligenței artificiale. Tinerii cercetători se pregătesc acum pentru o nouă aventură peste ocean. Merg în Statele Unite ale Americii, unde vor prezenta o lucrare în care sunt prezentate avantajele utilizării mediului AI și VR pentru îmbunătățirea concentrării în cadrul activităților de învățare.

„Aceasta este casca pe care am folosit-o la toate testele. Are 16 electrode care captează electricitatea din creierul nostru. Acel curent electric este colectat de toate aceste electrode, apoi dus în această consolă și mai departe se va duce în calculator. Îi punem subiectului această cască, îi calibrăm setările pentru cele mai bune date, ne asigurăm că elecrodele îi va atinge scalpul, trebuie să treacă prin păr și acum așteptăm. După ce ne punem casca, deschidem acest ecran care le afișează pacienților activitatea cerebrală", spune unul din elevi. 

Lucrarea celor cinci elevi din Constanța i-a impresionat pe specialiștii străini. Studiul explorează îmbunătățirea concentrării tinerilor folosind o abordare inovatoare care implică analiza diferitelor tipuri de atenție.

„Am făcut o procedură medicală pentru a ajuta la îmbunătățirea concentrării și a atenției în rândul tinerilor, adică mai exact în generația Z și generația Alfa, care au cele mai mari probleme cu concentrarea. A fost destul de greu începând cercetarea în domeniul interfețelor computaționale şi reglare încă de vreun an jumate", a spus David Istrate, unul din cei 5 elevi cercetători din Constanţa. 

„Ca să se antreneze acel model de inteligență artificială îi ia destul de mult timp și a trebuit să alegem algoritmii cei mai buni care să dea cea mai mare acuratețe", spune şi Andrei. 

„Eu am lucrat în prima parte pe research și după în proiectul propriu-zis am lucrat la componenta aplicației noastre de AR, care ar fi oarecum componenta vizuală a proiectului, componenta pe care urma să utilizeze lumea", spune Tudor.

Tinerii cercetători din România pot contribui la progresul tehnologic global

Lucrarea a trecut printr-un proces de evaluare exigent înainte de a fi acceptată pentru prezentare, iar asta înseamnă o recunoaștere în plus a muncii și a dedicării echipei, care a demonstrat că, în ciuda vârstei, tinerii cercetători din România pot contribui la progresul tehnologic global.

„Copiii au accesat anul trecut o bursă de cercetare la Ministerul Digitalizării, au făcut un robot cu AI integrat. Am avut această oportunitate și am și reușit să profităm de ea. Au muncit toată vara, foarte, foarte mult la acest proiect. Zi de zi, copilașii ăștia nu au avut vacanță, au vrut să vină cu un program, o aplicație, un dispozitiv care să-i ajute și pe ceilalți", spune Ramona Rădulescu, profesor coordonator. 

Tinerii se pregătesc acum pentru o nouă aventură peste ocean. Merg în Statele Unite ale Americii, unde vor prezenta o lucrare în care sunt prezentate avantajele utilizării mediului AI și AR pentru îmbunătățirea concentrării în cadrul activităților de învățare.

×
Parteneri
x close