După mulţi ani de îndoială, o navă spaţială NASA a descoperit numeroase depozite de gheaţă pe planeta Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, potrivit
Space.com.Deşi temperaturile pe Mercur pot atinge valori de până la 427 de grade Celsius, la Polul Nord al planetei Mercur, în zonele permanent protejate de căldura soarelui, nava spaţială Messenger a identificat o combinaţie de gheaţă şi posibile materiale organice.
Bucăţile uriaşe de gheaţă se pot observa de la o latitudine de 85 grade nord până la pol, iar depozitele mai mici de gheaţă sunt risipide la 65 de grade nord.
Cercetătorii NASA vor direcţiona nava Messenger către această zonă în următoarele luni pentru a obţine o vedere mai bună a suprafeţei.
De asemenea, oamenii de ştiinţă consideră că există gheaţă şi la Polul Sud al planetei, însă orbita navei spaţiale Messenger nu le-a permis însă să obţină măsurători extinse în această regiune.
Messenger se va apropia de planetă odată ce va rămâne fără combustibil, iar traiectoria sa va fi afectată de gravitaţia Soarelui şi a planetei Mercur.
Atunci, această modificare îi va permite să analizeze în mod amănunţit apa, pentru a determina cantitatea de pe planetă.
Sonda Messenger a fost lansată în anul 2004 şi misiunea ei se va încheia abia anul viitor.