Antena 3 CNN Life Știinţă Cum a fost creat primul sistem de scriere al lumii. Cercetătorii au descoperit simboluri misterioase de acum 6.000 de ani

Cum a fost creat primul sistem de scriere al lumii. Cercetătorii au descoperit simboluri misterioase de acum 6.000 de ani

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 20:00 11 Noi 2024 Modificat la 20:35 11 Noi 2024
arheolog cu o tablită antică (1)
Descoperirea ajută la înțelegerea progreselor civilizațiilor antice care au dezvoltat tehnologii precum contabilitatea și scrierea acum mii de ani. Sursa foto: Getty Images

Cercetătorii au descoperit legături între precursorul celui mai vechi sistem de scriere din lume și desenele misterioase și complicate lăsate de sigiliile cilindrice gravate, care erau rostogolite pe tablete de lut acum aproximativ 6.000 de ani, scrie CNN. 

Oamenii de știință consideră că scrierea cuneiformă este primul sistem de scriere, iar oamenii l-au folosit pentru a inscripționa limbi antice, cum ar fi sumeriana, pe tablete de lut începând cu aproximativ 3400 î.Hr. Se crede că acest sistem de scriere a avut origine în Mesopotamia, regiunea unde s-a dezvoltat prima civilizație cunoscută din lume, care corespunde Irakului de astăzi.

Înainte de cuneiform, însă, exista un script arhaic care folosea semne pictografice abstracte, numit proto-cuneiform. Acesta a apărut pentru prima dată între 3350 și 3000 î.Hr. în orașul Uruk, în sudul Irakului de astăzi.

Totuși, originile apariției proto-cuneiformului au fost neclare, iar multe dintre simbolurile sale rămân nedecriptate.

Cercetătorii care au efectuat o analiză atentă a simbolurilor proto-cuneiforme au fost surprinși să descopere asemănări atunci când au studiat gravurile de pe sigiliile cilindrice inventate în Uruk în 4400 î.Hr. și folosite pentru a imprima motive pe lut moale. Nu doar că unele dintre simboluri se potrivesc perfect, dar pare că acestea transmit aceleași semnificații legate de tranzacțiile și comerțul antic. Un studiu care detaliază asemănările a fost publicat marți în revista Antiquity.

„Rezultatele noastre demonstrează că desenele gravate pe sigiliile cilindrice sunt direct legate de dezvoltarea proto-cuneiformului în sudul Irakului”, a spus Silvia Ferrara, cercetătorul principal și coordonatorul echipei, profesor la departamentul de filologie clasică și studii italiene al Universității din Bologna. „De asemenea, ele arată cum semnificația inițială asociată cu aceste desene a fost integrată într-un sistem de scriere.”

Rezultatele analizei ar putea schimba modul în care oamenii de știință înțeleg cum a fost inventată scrierea și ce sugerează acest lucru despre progresele civilizațiilor antice care au dezvoltat tehnologii precum contabilitatea și scrierea acum mii de ani.

Simboluri misterioase. De la contabilitate la scriere

Uruk, cunoscut astăzi ca Warka, a fost unul dintre primele orașe care s-au ridicat în Mesopotamia și a servit drept centru cultural de influență, al cărui impact poate fi urmărit din ceea ce este acum sud-vestul Iranului până în sud-estul Turciei.

Această metropolă antică este locul în care au fost inventate sigiliile cilindrice, utilizate în scopuri administrative.

Meșteșugarii care tăiau sigilii gravau desene pe cilindri, care puteau fi apoi rostogolite pe lut umed pentru a transfera motivele. O societate pre-literară utiliza pe scară largă sigiliile într-un sistem timpuriu de contabilitate, care ajuta la urmărirea producției, depozitării și mișcării recoltelor și țesăturilor. Motivele de pe sigilii au acționat ca o formă timpurie de branding pentru a identifica mărfurile, potrivit autorilor studiului.

Pe lângă sigilii, sistemele de contabilitate, care s-au dezvoltat în timpul mileniului IV î.Hr., documentau, de asemenea, comerțul cu bunuri folosind etichete, tablete numerice, tichete și bile de lut numite bullae.

Cercetătorii au crezut multă vreme că proto-cuneiformul s-a dezvoltat din aceste metode timpurii de contabilitate, dar nu existau legături definitive pentru a arăta cum s-a produs tranziția. Spre deosebire de sigiliile cilindrice, însă, sutele de semne iconografice atribuite proto-cuneiformului au fost găsite doar pe tablete din sudul Irakului.

„Relația strânsă dintre sigilarea antică și invenția scrierii în sud-vestul Asiei a fost de mult recunoscută, dar relația dintre imaginile specifice ale sigiliilor și formele semnelor nu a fost aproape deloc explorată,” a spus Ferrara. „Aceasta a fost întrebarea noastră de plecare: Au contribuit semnele de pe sigilii semnificativ la invenția semnelor din prima scriere din regiune?”

Echipa a comparat sistematic motivele de pe sigiliile cilindrice cu pictogramele proto-cuneiforme pentru a vedea dacă există vreo legătură între formele și semnificațiile lor. Cercetătorii se așteptau să facă legături marginale și indirecte, dar au identificat imagini de pe sigilii care păreau să se transforme direct în semne proto-cuneiforme, sugerând că sigiliile au jucat un rol în dezvoltările care au dus la nașterea primului sistem de scriere, a spus Ferrara.

×
x close