Antena 3 CNN Life Știinţă Cum a arătat cea mai puternică erupție solară din ultimii 7 ani. Imagini spectaculoase

Cum a arătat cea mai puternică erupție solară din ultimii 7 ani. Imagini spectaculoase

Captur? de ecran 2024-10-04 235519
Joi, 3 octombrie, a avut loc cea mai puternică erupție solară din ultimii 7 ani. Foto: NASA
de Ioana Coman    |    04 Oct 2024   •   23:56

Joi, 3 octombrie, a avut loc cea mai puternică erupție solară din ultimii 7 ani, iar Observatorul de dinamică solară al NASA a reușit să surprindă imagini fabuloase cu acest fenomen.

Fenomenul observat joi la suprafața Soarelui este de o magnitudinea nemaivăzută de ani de zile. La ora 15:18, ora României, a avut loc cea mai mare erupție solară din 2017. Imaginile acestui eveniment au fost surprinse de Observatorul de dinamică solară al NASA, un satelit care scanează continuu steaua noastră de 14 ani.

„În cazul în care vă întrebați, aceasta este cea mai puternică erupție solară din ciclul actual Nu am mai avut o erupție din categoria X9 din 2017”, a transmis  agenția spațială americană pe contul său X.

Erupțiile solare sunt formate din radiații electromagnetice care călătoresc de la Soare cu viteza luminii și pot ajunge pe Pământ în aproximativ opt minute. Acestea pot perturba unele comunicații radio și sateliți, dar este puțin probabil ca majoritatea dintre noi să vadă aceste efecte, anunță cercetatorii. 

Erupțiile solare de categoria X sunt într-adevăr cele mai puternice. Și cu cât numărul asociat acestei litere este mai mare, cu atât este mai intensă. Până în prezent, cea mai puternică erupție solară înregistrată de la începutul secolului a fost măsurată în aprilie 2003, iar senzorii, saturați, nu au putut depăși X28, scrie BFMTV.

Puterea acestei erupții solare se explică prin modificările activității soarelui, care atinge maximul la fiecare 11 ani. Această activitate este în prezent în faza de accelerare și ar putea atinge apogeul anul viitor.

Dincolo de natura spectaculoasă a acestei erupții solare, este, de asemenea, sinonimă cu o ejecție de masă coronală. Și această masă coronală este cea care stă la originea apariției aurorei boreale pe cerul nostru. 

„Materialul este în drum spre Pământ, poate că vom vedea aurora nordică în 2-3 zile”, a spus Éric Lagadec, astrofizician la observatorul Coasta de Azur, pe contul său X.

Potrivit Space Weather Prediction Center , furtuna geomagnetică cauzată de erupția solară, care este de așteptat să dureze până duminică, este nivelul 3 pe o scară de până la 5.

 

×
Subiecte în articol: furtuna solara NASA erupție solară
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close