Antena 3 CNN Life Știinţă Creierul unui porc a fost ținut în viață timp de cinci ore, în afara corpului animalului. Medic: "Este o metodă inedită"

Creierul unui porc a fost ținut în viață timp de cinci ore, în afara corpului animalului. Medic: "Este o metodă inedită"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 14:30 06 Feb 2024 Modificat la 14:30 06 Feb 2024
creier
Creierul unui porc a fost ținut în viață timp de cinci ore, în afara corpului animalului. Medic: "Este o metodă inedită" Sursa foto: Profimedia Images

Oamenii de știință de la UT Southwestern Medical Center au reușit această performanță cu ajutorul unui sistem dezvoltat recent, care permite izolarea creierului de restul corpului, prin intermediul unei pompe artificiale, cu rol de alimentare a organului cu sânge.

Pentru a imita circulația reală, dispozitivul poate modifica subtil compoziția sângelui și îi poate ajusta fluxul, în funcție de o serie de variabile, inclusiv presiunea arterială, volumul, temperatura, oxigenarea și nutrienții.

Totul este controlat printr-un algoritm computerizat, care ține evidența presiunii sângelui, precum și a altor factori.

Sistemul a fost testat pe creierul unor porci domestici de fermă. 

Citește și: "Nu sunt doar uimitoare, ci spun o poveste": Imagini inedite cu 19 galaxii spirală, surprinse de telescopul spațial James Webb

Odată conectați la dispozitiv, activitatea cerebrală a fost monitorizată cu ajutorul electrocorticografiei continue și a înregistrărilor cu electrozi de adâncime a creierului.

Astfel, timp de cinci ore, nu s-a înregistrat aproape nicio schimbare în ceea ce privește activitatea cerebrală, în condițiile în care creierul a fost izolat de restul corpului animalului.

"Această metodă inedită permite o cercetare care se concentrează asupra creierului independent de corp, permițându-ne să răspundem la întrebări fiziologice într-un mod care nu a mai fost realizat până acum", a declarat într-un comunicat Dr. Juan Pascual, autorul studiului și profesor de neurologie, pediatrie și fiziologie la UT Southwestern.

Pe lângă dorința de a afla mai multe informații despre creier, oamenii de știință sunt interesați de utilizarea acestui dispozitiv ca sistem de bypass cardiopulmonar, "mașina inimă-plămân" care menține circulația sângelui în timpul operațiilor cardiace și transplanturilor.

Anterior, altă echipă de cercetători a reușit să izoleze creierul unui câine și al unei maimuțe, potrivit iflscience.com.

Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.

×
x close