Antena 3 CNN Life Știinţă Petice de apă înghețată, de mărimea a ”60 de bazine olimpice”, au fost descoperite deasupra vulcanilor de pe Marte

Petice de apă înghețată, de mărimea a ”60 de bazine olimpice”, au fost descoperite deasupra vulcanilor de pe Marte

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 13:37 11 Iun 2024 Modificat la 13:39 11 Iun 2024
New Project (96)

O descoperire majoră de pe Planeta Roșie a sistemului solar a fost anunțată, luni, de cercetătorii de la Universitatea Brown. Pe Marte au fost detectate petice de apă înghețată, de mărimea a „60 de bazine olimpice”.

Straturile subțiri, dar răspândite, de apă înghețată au fost descoperite deasupra a trei dintre vulcanii Tharsis de pe Marte, situați pe un platou la ecuatorul planetei, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Geoscience și citat de abcNews.

Vulcanii Tharsis, un șir de 12 vârfuri mari, sunt cei mai înalți vulcani din sistemul nostru solar, potrivit studiului. Înghețul de apă a fost descoperit pe vulcanii Olympus, Arsia Ascraeus Mons și Ceraunius Tholus.

”Cercetătorii au calculat că gheața constituie cel puțin 150.000 de tone de apă care face schimbul între suprafață și atmosferă în fiecare zi în timpul anotimpurilor reci”, au raportat luni cercetătorii de la Universitatea Brown într-un comunicat de presă, adăugând: „Este echivalentul a aproximativ 60 de bazine olimpice”.

Misiunile ExoMars și Mars Express ale Agenției Spațiale Europene care orbitează în jurul planetei au realizat peste 30.000 de imagini cu apa înghețată, care au fost apoi analizate de o echipă de cercetători internaționali.

Sursă foto: Profimedia

Cercetătorii au descoperit că stratul subțire de îngheț - cu o grosime „cam cât lățimea unui fir de păr uman”, potrivit studiului - se formează în timpul răsăritului de soare și apoi se evaporă în timpul zilei.

„Am crezut că este improbabil ca înghețul să se formeze în jurul ecuatorului lui Marte, deoarece mixul de soare și atmosfera subțire menține temperaturile relativ ridicate în timpul zilei, atât la suprafață, cât și în vârful munților - spre deosebire de ceea ce vedem pe Pământ, unde te-ai putea aștepta să vezi vârfuri înghețate”, a declarat într-un comunicat de presă Adomas Valantinas, cercetător postdoctoral la Universitatea Brown, care a condus studiul.

Apa înghețată se află în calderele vulcanilor, care sunt depresiuni masive din vârful vulcanilor, formate în urma unor erupții anterioare.

Cercetătorii presupun că aerul care circulă deasupra calderelor creează un „microclimat unic care permite formarea peticelor subțiri de îngheț”.

Descoperirile pun la îndoială înțelegerea anterioară a oamenilor de știință cu privire la climatul planetei Marte și oferă o cale interesantă pentru continuarea explorării marțiene.

Valantinas, care a început să analizeze imaginile în 2018, a declarat: „Această noțiune a unei a doua geneze, a vieții dincolo de Pământ, m-a fascinat întotdeauna.”

×
Etichete: descoperire Marte
x close