Antena 3 CNN Life Știinţă Cine este Bianca Ghinoiu, tânăra inventatoare care a dezvoltat o aplicaţie ce poate controla dronele cu puterea minţii

Cine este Bianca Ghinoiu, tânăra inventatoare care a dezvoltat o aplicaţie ce poate controla dronele cu puterea minţii

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:39 05 Oct 2024 Modificat la 18:39 05 Oct 2024
aplicatia inventatoarei bianca ghinoiu (1)
Bianca Ghinoiu, inventatoare, a câștigat bursa specială din partea Senatului Ştiințific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Sursa foto: Antena 3 CNN

Aplicația unei tinere din România prin care sunt controlați roboții aerieni cu puterea gândului este pe cale să deschidă noi orizonturi în domeniul mecanotronicii. Bianca Ghinoiu, inventatoarea aplicației, a câștigat bursa specială din partea Senatului Ştiințific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, iar banii vor fi investiți în proiectul ei. Această tehnologie inovatoare reprezintă o contribuție remarcabilă în domenii în care să investesc resurse uriașe la nivel global robotica și inteligența artificială.

Bianca Ghinoiu este absolvent a unui master în inteligența artificială și acum este doctorandă în cadrul institutului de mecanică a solidelor al Academiei Române. Pasiunea ei pentru tehnologie a dus la crearea unei aplicații inovatoare care permite utilizatorilor să controleze mișcările dronelor prin intermediul semnalelor captate de la creier.

„Mi-am dorit foarte mult să pot controla o dronă cu puterea minţii, cum zic unii oameni. Dar în adevăratul sens al cuvântului nu asta este. Este un întreg program în spate. Se pornește de la rețeaua neuronală care trebuia antrenată pe un set de date. Procesarea este foarte dificilă și necesită mult timp și ulterior, după antrenare, putem folosi modelul antrenat pentru a clasifica mai departe ceea ce ne dorim, ca să controlăm cu rezultatele. Respectiv drona", a spus Bianca Ghinoiu.

Cercetările în domeniul dezvoltării interfețelor om-robot au avansat semnificativ în ultimii ani, iar reușita tinerei românce este cu atât mai remarcabilă. Importanța acestor cercetări constă în potențialul lor de a îmbunătăți calitatea vieții, de a spori eficiența producției și de a oferi soluții inovatoare pentru diverse domenii.

„De la această cască se înregistrează acele unde ale creierului despre care spunem, acești electrozi sertizați, pe ei trebuie aplicat un gel astfel încât să facă conectivitatea bine între creier și acest mecanism de înregistrare. S-ar clasifica, acest lucru s-ar transmite către programul care controlează drona și drona ar decola", a mai spus Bianca.

 Aplicația va fi dezvoltată în continuare prin aplicarea unor rețele neuronale artificiale. O parte din finanțare va veni din bursa primită de Bianca de la Senatul Științific.

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține acești tineri, iar în cadrul bursei sa anunțăm un premiu special atât pentru Bianca, cât și pentru tinerii care vin tocmai de la Timișoara. Este vorba de o bursă în valoare de 2.500 euro", a spus Alina Panico, manager de comunicare FDVDR

„Sunt foarte fericită. Mulțumesc, o să investesc în dezvoltare acestei aplicații în continuare. Îmi doresc foarte mult să dezvolt mai mult", a mai spus Bianca

Bianca Ghinoiu este înscrisă în campanie 100 de tineri pentru dezvoltarea României, o campanie care caută tocmai să identifice și să susțină poveștile de succes ale tinerilor excepționali ai țării. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României îi sprijină pe acești tineri, oferindu-le platforma și resursele necesare pentru a-și împlini potențialul.

×
x close