Antena 3 CNN Life Știinţă Cine au fost victimele sacrificiilor umane făcute de mayași. Noi analize ADN, făcute pe rămășițe antice, răstoarnă un mit

Cine au fost victimele sacrificiilor umane făcute de mayași. Noi analize ADN, făcute pe rămășițe antice, răstoarnă un mit

„Au existat două mari momente de surpriză”, povestesc autorii celui mai recent studiu

Ora?ul antic maya? Chichen Itza
Cine au fost victimele sacrificiilor umane făcute de mayași. Noi studii ADN, făcute pe rămășițe antice, dezvăluie detalii surprinzătoare
de Mia Lungu    |    13 Iun 2024   •   06:00

Orașul antic mayaș Chichen Itza, din Peninsula Yucatan din Mexic, a fost asociat, de mult timp, cu sacrificiile umane, sute de oase fiind descoperite în temple, într-o groapă sacră și în alte caverne subterane.

O veche concepție greșită este aceea că victimele erau adesea tinere și de sex feminin - o impresie care a rămas întipărită în imaginația contemporană și care a devenit greu de înlăturat, chiar dacă cercetări mai recente au sugerat că printre cei sacrificați se aflau atât bărbați și femei, cât și copii.

Un studiu publicat miercuri în revista Nature, citat de CNN, adaugă detalii neașteptate la această imagine mai complexă.

Noua analiză, bazată pe ADN-ul străvechi din rămășițele a 64 de persoane, despre care arheologii cred că au fost sacrificate ritualic și apoi depozitate într-o cameră subterană, a dezvăluit că victimele erau toți băieți tineri, mulți dintre ei fiind rude apropiate.

"Au existat două mari momente de surpriză aici", a declarat autorul principal al studiului, Rodrigo Barquera, cercetător în cadrul departamentului de arheogenetică de la Institutul Max Planck pentru antropologie evolutivă din Leipzig, Germania.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi vedea imagini cu orașul antic mayaș Chichen Itza

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Ne gândeam, influențați de arheologia tradițională, că vom găsi, o înmormântare fără prejudecăți legate de sex sau în majoritate fete", a spus el.

"Iar a doua (n.r. a fost) când am aflat că unele dintre ele erau înrudite și că existau două seturi de gemeni".

Ideea că mayașii sacrificau doar femei tinere sau fete este un mit

Ideea că mayașii sacrificau doar femei tinere sau fete este în mare parte un mit, care își are originea în relatările timpurii și romantice despre groapa sacră sau cenota din Chichen Itza, a declarat Ruben Mendoza, arheolog și profesor la departamentul de științe sociale și studii globale de la Universitatea de Stat din California, Monterey Bay. El nu a fost implicat în acest studiu, dar este editorul unei noi cărți despre sacrificiile rituale din Mesoamerica.

"Această caracterizare a sacrificiului mayaș a fost catapultată în prim-plan prin intermediul reprezentărilor mediatice ale tinerelor fecioare (aka virgine) care erau aruncate spre moarte la Fântâna Sacră", a declarat el.

Cu toate acestea, misterul cu privire la cine anume sacrificau mayașii a fost greu de dezlegat, deoarece este imposibil să identifici sexul scheletului unui copil doar prin analiza oaselor.

În timp ce pelvisul și alte câteva oase pot dezvălui dacă scheletul a fost un bărbat sau o femeie adultă, diferențele revelatoare apar doar în timpul pubertății și, chiar și în rândul adulților, variațiile naturale pot face dificilă identificarea exactă.

Această dificultate face ca analiza genetică să fie deosebit de valoroasă, a declarat coautorul studiului, Christina Warinner, profesor asociat John L. Loeb de științe sociale și antropologie la Universitatea Harvard și lider de grup la Institutul Max Planck de Antropologie Evolutivă.

Însă impactul ADN-ului antic, care a revoluționat arheologia în Europa și la latitudini mai mari, a fost mai limitat în zonele tropicale, deoarece ADN-ul se degradează mai ușor în condiții de căldură. Cu toate acestea, progresele recente în tehnologia ADN-ului antic îi extind sfera de acțiune, a spus ea.

"Suntem din ce în ce mai buni la recuperarea chiar și a unor cantități foarte mici de ADN. Și, dintr-o dată, avem acum capacitatea de a face aceste studii genomice la scară largă și de a aplica ADN-ul antic ca instrument care să ne ajute să înțelegem trecutul din Mesoamerica", a spus Warinner.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
DNSC: „Amenințare cibernetică pentru utilizatorii Android”
x close