Antena 3 CNN Life Știinţă Cercetătorii au dezvăluit secretul „îmbătrânirii frumoase”. Cum prevenim apariția problemelor de sănătate odată cu înaintarea în vârstă

Cercetătorii au dezvăluit secretul „îmbătrânirii frumoase”. Cum prevenim apariția problemelor de sănătate odată cu înaintarea în vârstă

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 10:00 09 Noi 2024 Modificat la 10:00 09 Noi 2024
femeie care se trezeste din somn
Studiul dezvăluie cât de important este un programul de somn pentru sănătatea noastră. Foto: Getty Images

Cu toții ne dorim să „îmbătrânim frumos”, cu cât mai puține probleme de sănătate. Un nou studiu sugerează că dormitul mai mult de șapte ore pe noapte ar putea contribui mult la atingerea acestui obiectiv, notează Science Alert.

Studiul, care a fost publicat de BMC Public Health, a implicat 3 306 participanți cu vârste de peste 45 de ani, ale căror obiceiuri de somn au fost înregistrate în 2011, 2013 și 2015, urmate de un control al sănătății cinci ani mai târziu. Datele, analizate de o echipă de la Universitatea de Medicină Wenzhou din China, au arătat că cei care dorm cel puțin șapte ore pe noapte tind să aibă o sănătate semnificativ mai bună mai târziu în viață.

„Îmbătrânirea frumoasă a fost evaluată în 2020 și a fost definită ca fiind lipsită de boli cronice majore, fără afectare fizică, funcție cognitivă ridicată, sănătate mintală bună și implicare activă în viață”, scriu cercetătorii în studiul lor.

Până la sfârșitul perioadei de studiu, doar 455 de persoane (13,8%) au bifat toate criteriile de îmbătrânire frumoasă. Dintre acestea, 307 (aproximativ două treimi) dormeau constant mai mult de șapte ore pe noapte.

Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri, în funcție de obiceiurile lor de somn pe parcursul celor patru ani: stabil lung (8-9 ore de somn în mod regulat), stabil normal (7-8 ore în mod regulat), în scădere (de la o medie de peste 8 ore, până la mai puțin de 6), în creștere (de la o medie de mai puțin de 6 la peste 8) și stabil scurt (5-6 ore în mod regulat).

Șansele de îmbătrânire reușită au fost semnificativ mai mari în rândul grupurilor cu somn stabil de lungă durată și normal stabil (17,1 % și, respectiv, 18,1 %) în comparație cu cele din grupurile cu somn în scădere (9,9 %), în creștere (10,6 %) și scurt stabil (8,8 %).

„În raport cu participanții cu o traiectorie normală a duratei stabile a somnului, cei cu o traiectorie stabilă scăzută și în creștere au avut șanse mai mici cu 36% și, respectiv, 52% de îmbătrânire frumoasă”, scriu cercetătorii.

„Participanții cu traiectorii descrescătoare au prezentat, de asemenea, cote mai mici, deși acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic, probabil din cauza limitărilor dimensiunii eșantionului”.

Echipa a luat în considerare factori precum greutatea, consumul de alcool și sexul în analiza lor, deși natura studiului nu poate confirma o legătură directă cauză-efect.

Ceea ce oferă studiul este o dovadă în plus a importanței unui somn consistent și prelungit.

Cercetările anterioare au evidențiat, de asemenea, că șapte ore de somn pe noapte reprezintă un potențial avantaj în ceea ce privește somnul și îmbătrânirea în condiții bune. De asemenea, știm că există legături între somn și protecția împotriva unei game largi de probleme de sănătate fizică și mentală.

China, țara în care a fost efectuată cercetarea, are una dintre populațiile cu cea mai rapidă îmbătrânire de pe planetă, dar este vorba despre o problemă globală. Pe măsură ce lumea îmbătrânește, trebuie să ne asigurăm că rămâne sănătoasă.

„Aceste constatări subliniază faptul că privarea cronică de somn, precum și modelele de creștere și scădere a duratei somnului, nu sunt simple schimbări legate de vârstă”, scriu cercetătorii. „Mai degrabă, acestea apar ca indicatori principali ai obstacolelor în căutarea unei îmbătrâniri frumoase”.

×
Etichete: ore somn imbatranire
x close