Antena 3 CNN Life Știinţă Cercetătorii au descoperit sursa semnalelor radio misterioase și repetitive venite din spațiu, detectate încă din 2022

Cercetătorii au descoperit sursa semnalelor radio misterioase și repetitive venite din spațiu, detectate încă din 2022

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 21:00 12 Dec 2024 Modificat la 22:39 12 Dec 2024
spatiu pamant
Impulsurile radio intense, repetate lent, au fost detectate pentru prima dată în 2022. Foto: Getty Images

Astronomii au descoperit pentru prima dată sursa unui tip de semnal radio care i-a intrigat ani de zile. Aceste impulsuri radio intense, repetate lent, au fost detectate pentru prima dată în 2022, dar sursa lor a fost un mister până acum, scrie Live Science.

Ce sunt aceste semnale misterioase?

Aceste semnale radio, denumite „tranziții radio de lungă perioadă”, sunt un tip rar de impulsuri care durează mai mult de un minut. O nouă sursă, denumită GLEAM-X J0704-37, emite astfel de semnale o dată la 2,9 ore, ceea ce o face cel mai lent semnal de acest tip descoperit până acum.

Prin observații efectuate cu telescopul MeerKAT din Africa de Sud, s-a descoperit că aceste unde radio provin de la o stea pitică roșie, cel mai comun tip de stea din galaxie, reprezentând aproximativ 70% din totalul stelelor. Totuși, datele indică faptul că semnalul nu provine direct de la această stea, ci de la un obiect invizibil aflat pe o orbită binară cu aceasta. Analizele sugerează că acest obiect este cel mai probabil o stea pitică albă, rămășița unui alt tip de stea care a explodat în trecut.

Cum se generează semnalele radio?

Se crede că steaua pitică roșie emite un „vânt stelar” format din particule încărcate electric. Aceste particule sunt accelerate de câmpul magnetic al piticei albe, producând unde radio. Acest fenomen seamănă cu modul în care vântul solar interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, generând aurore boreale.

Un sistem similar, AR Scorpii, include o pitică albă care emite impulsuri puternice de unde radio către o pitică roșie, dar aceste semnale sunt mai rapide și mai puțin intense decât cele de lungă perioadă.

Descoperirea sugerează că pot exista multe tipuri de sisteme binare capabile să producă aceste semnale lente și luminoase. Pe măsură ce astronomii descoperă mai multe exemple, se pot construi modele fizice care să explice diversitatea lor.

×
x close