Antena 3 CNN Life Știinţă Celulele creierului care ne scapă de sinapsele "leneşe" din creier. Vezi care sunt

Celulele creierului care ne scapă de sinapsele "leneşe" din creier. Vezi care sunt

1 minut de citit Publicat la 10:42 04 Iun 2012 Modificat la 10:42 04 Iun 2012
Celulele creierului care ne scapă de sinapsele "leneşe" din creier. Vezi care sunt
Ce nu se foloseşte, se aruncă: O categorie specială de celule imunitare, celulele microgliale, prezente la nivelul sistemului nervos central, sunt cele care ne scapă de circuitele şi conexiunile leneşe din creier. O astfel de descoperire este extrem de importantă în încercarea de a preveni afecţiunile neurodegenerative, informează newscientist.com.

Până acum, se considera că celulele microgliale ar fi avut rolul de a proteja creierul şi măduva spinării de vătămări datorate infecţiilor dar şi acela de a distruge celulele moarte în cazul unor leziuni.

"Ideea că aceste celule ar curăţa creierul de resturile de celule moarte, în cazul afecţiunilor neurodegenerative, era deja cunoscută" susţine Beth Stevens, cercetător la Spitalul de Copii din Boston. "Acum însă am descoperit că ele au această funcţie chiar şi în creierul sănătos".

Stevens şi colegii ei au intervenit la nivelul unor şoareci de laborator astfel încât să unul dintre ochi să fie mai activ decât celălalt, creând astfel o diferenţă la nivelul celor două circuite neurale care leagă ochii de creier, în ceea ce priveşte intensitatea activităţii.

Ulterior, analizând creierele şoarecilor, au constatat că, în circuitul nervos care deservea ochiul mai puţin activ, celulele microgliale distruseseră un număr mai mare de sinapse.

Sinapsele respective erau "marcate" cu o substanţă secretată de celulele imunitare, substanţă denumită C3 şi care, cred cercetătorii, este un fel de "etichetă" care semnalează că sinapsa respectivă este prea puţin activă şi trebuie distrusă.

Pierderea timpurie a sinapselor este unul dintre elementele ce caracterizează bolile neurodegenerative, precum maladiile Parkinson şi Alzheimer.

×
Etichete: creier
x close