Antena 3 CNN Life Știinţă Se cheltuie milioane de dolari pentru reînvierea mamutului lânos și a păsării Dodo. Am putea asista la Jurassik Park?

Se cheltuie milioane de dolari pentru reînvierea mamutului lânos și a păsării Dodo. Am putea asista la Jurassik Park?

Pasarea Dodo reprezentare grafica
O companie de inginerie genetică din SUA și-a propus să aducă la viață pasărea Dodo, dispărută de aproape patru secole. Sursă foto: Hepta
de A.I.    |    10 Oct 2024   •   07:00

Regizorul Peter Jackson a donat 10 milioane de dolari unui start-up care își propune să reînvie animalele dispărute, notează The Guardian, publicație al cărei editorialist se întreabă, ironic, dacă cineastul american a învățat ceva din lecțiile francizei "Jurassic Park".

Un prim candidat la reînviere este pasărea Dodo, dispărută de circa 350 de ani și înrudită cu o specie de porumbei.

Dodo (Raphus cucullatus) a trăit pe insula Mauritius, situată la est de Madagascar, în Oceanul Indian.

Declinul speciei a început după sosirea olandezilor care au colonizat insula, Dodo fiind vânată inclusiv pentru carne, deși relatări din epocă spun că nu era gustoasă în mod special.

Extincția sa a fost accelerată de animalele aduse de coloniști. Ouăle păsării au devenit o pradă ușoară pentru porci, șobolani, câini și pisici.

Pe când trăia, un exemplar Dodo măsura între 62 și 75 de centimetri și cântărea până la 17 kilograme și jumătate. Avea picioarele mari, aripile butucănoase, gâtul scurt și ciocul foarte gros și curbat, care îi conferea un aspect comic.

Nu putea să zboare iar limba engleză a moștenit din epoca respectivă expresia "as dead as a Dodo", adică "mort ca un Dodo", cu trimitere la aspectul lipsit de grație și la ușurința cu care putea fi capturată vietatea respectivă.

În 2023, Dodo a revenit din morți în atenția publică, după ce compania de inginerie genetică Colossal Biosciences și-a anunțat intenția de a readuce la viață această specie.

Compania s-a mai afla pe prima pagină a ziarelor cu proiectul său de a reînvia mamutul lânos.

Beth Shapiro, paleo-genetician principal al startup-ului cu sediul în Texas, a declarat pentru The Guardian că a fost fascinată de pasărea Dodo încă de când a văzut un specimen conservat într-un muzeu din Oxford, în 1999.

Regizorul Peter Jackson și partenera sa, producătoarea Fran Walsh, sunt doar cele mai recente personalități care au investit milioane de dolari în Colossal Biosciences.

Chiar dacă, în aparență, demersul acestora poate părea o risipă de bani, ar putea exista o consecință pozitivă.

Un expert genetician citat de Bloomberg a estimat că stimularea interesului și a resurselor față de planuri de reînviere a animalelor dispărute ar putea determina Colossal Biosciences să contribuie la rezolvarea unor probleme de conservare mai presante pe termen scurt.

"Dodo este un simbol al extincției provocate de om", a subliniat  Ben Lamm, co-fondator al companiei.

Cât despre riscul ca un experiment de aducere la viață a vietăților dispărute să aibă deznodământul din Jurassik Park - unde dinozaurii recreați genetic au evadat din țarc și au ucis oameni - asupra acestei chestiuni se poate specula la infinit.

Oamenii, orgolioși și tentat să-și asume funcții demiurgice, ar putea, totuși să-l lase pe Dodo să se odihnească în pace, conchide editorialistul publicației britanice.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close