Observatorul ESO (European Southern Observatory) din Chile a surprins o serie de imagini cu un ucigaș galactic în serie: o galaxie care și-a distrus cel puțin una dintre galaxiile vecine și care reprezintă una dintre cele mai puternice surse de emisii radio de pe cer, conform SPACE.com.
Galaxia eliptică gigantică NGC 1316 își deconspiră trecutul violent într-o serie de imagini ce au fost prezentate miercuri publicului larg de către European Southern Observatory. Această galaxie este localizată la aproximativ 60 de milioane de ani lumină de Pământ, conform ESO.
O serie de particularități observate la galaxia NGC 1316 demonstrează că aceasta a devorat cel puțin o altă galaxie din vecinătatea sa. Neobișnuitele dungi de praf galactic din apropierea centrului acestei galaxii, precum și o populație de clustere globulare de stele neobișnuit de mici fac trimitere la ideea că NGC 1316 a "înghițit" o galaxie spiralată foarte bogată în praf cosmic, în urmă cu aproximativ 3 miliarde de ani.
În imaginile surprinse de ESO sunt vizibile și vagi urme mareice, rămase în urma "impactului" în care cele două galaxii au trecut una prin cealaltă, galaxia mai puternică rupând orbitele stelelor din galaxia mai slabă și preluându-i materia, precum și urme ale clusterelor de stele care au fost dislocate din galaxia "victimă" în care se aflau, fiind proiectate în spațiu. Astfel de urme mareice apar în urma efectelor gravitaționale complexe care se produc asupra orbitelor stelare atunci când două galaxii se apropie prea mult una de cealaltă.