Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moscova vor să congeleze fragmente de ADN prelevate din toate vieţuitoarelor care trăiesc sau au trăit pe Terra.
Universitatea rusă a primit cea mai mare finanţare din partea autorităţilor centrale pentru instituţiile de învăţământ superior, cu scopul de a demara acest proiect de amploare, care va fi finalizat în 2018 şi se va desfăşura într-un complex ştiinţific amenajat pe o suprafaţă totală de 430 kilometri pătraţi, informează
dailymail.co.uk.
Savanţii ruşi, care au primit o finanţare de 1 miliard de ruble (12,6 milioane de dolari), intenţionează să conceleze prin criogenie - şi apoi să le depoziteze - diverse celule care sunt capabile să se reproducă.
Viktor Sadivnichy, rectorul universităţii, a asemănat acest proiect ştiinţific uriaş cu o "Arcă a lui Noe" din zilele noastre.
"Proiectul implică amenajarea unui spaţiu de depozitare - o bancă de date în care sunt stocate fragmente de ADN ale tuturor fiinţelor care trăiesc pe Pământ, dar nu doar ale celor care trăiesc, ci şi ale celor care au dispărut", a declarat oficialul rus pentru postul de televiziune RT.
"Proiectul va conţine şi sisteme informatice. Dacă va fi finalizat, el va reprezenta un salt uriaş în istoria Rusiei, care va deveni prima naţiune din lume care realizează un fel de Arcă a lui Noe actuală", a adăugat el.Acest anunţ este cel mai recent, dar şi cel mai ambiţios, ce a fost făcut în domeniul băncilor de ADN, al căror număr a crescut în ultimul deceniu, graţie noilor descoperiri tehnologice şi a creşterii nivelului de îngrijorare în comunitatea ştiinţifică în legătură cu extincţia speciilor de pe Terra.
Aceste bănci de ADN sunt cunoscute şi sub denumirea de "Grădini zoologice congelate", iar cea mai cunoscută dintre ele se află în oraşul american San Diego.