Antena 3 CNN Life Știinţă Cea mai mare superlună a anului este pe cale să răsară: Când poate fi văzută pe cer și de ce este numită „Luna vânătorului”

Cea mai mare superlună a anului este pe cale să răsară: Când poate fi văzută pe cer și de ce este numită „Luna vânătorului”

luna aproape plin? surprinsa cu un telescop puternic
Fenomen astronomic inedit pe cer: cea mai mare Lună plină din acest an. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    15 Oct 2024   •   16:53

Fenomen astronomic inedit pe cer: Luna vânătorului din octombrie, a treia superlună din 2024, va răsări la sfârșitul acestei săptămâni. Atunci, se va afla la aproximativ 357.364 kilometri de Pământ, fiind cea mai apropiată lună plină din acest an, potrivit Live Science.

Acest lucru face ca Luna vânătorului din acest an să fie o lună plină perigeană, numită mai popular superlună. Potrivit Planetariului Adler, o superlună apare cu aproximativ 30% mai strălucitoare și cu aproape 15% mai mare decât o lună plină în cel mai îndepărtat punct de Pământ.

Oficial plină la ora 7:26 a.m. EDT joi, 17 octombrie, luna plină va fi cel mai bine văzută răsărind în est la răsăritul lunii, acolo unde vă aflați. Se va afla în constelația Peștilor și va apărea strălucitoare și plină și cu o zi înainte și după.

La răsărit, luna se va afla la jumătatea distanței dintre Saturn (în dreapta sus a lunii) și Jupiter (în stânga jos, răsărind la aproximativ o oră după luna plină). Trei nopți mai târziu, duminică, 20 octombrie, luna va răsări împreună cu Jupiter.

Cea mai populară denumire a lunii pline din octombrie este Luna vânătorului, deoarece apariția sa era cândva un semnal pentru vânători să se pregătească pentru iarna care urma, potrivit Almanac.com. Acest nume are origini anglo-saxone, deși a mai fost numită și Luna frunzelor care cad și Luna sângerie. (n.r. Acest din urmă nume nu trebuie confundat cu o eclipsă totală de lună, care primește adesea același nume din cauza nuanței roșiatice a lunii atunci când este acoperită de umbra Pământului).

Luna Vânătorului va fi, de asemenea, prima lună plină de toamnă din acest an; echinocțiul de toamnă a avut loc duminică, 22 septembrie, la scurt timp după ce Luna Recoltei a răsărit pe 17 septembrie.

Următoarea lună plină va avea loc pe 15 noiembrie. Cunoscută sub numele de Luna castorului sau Luna înghețului, aceasta va fi ultima superlună din 2024.

×
Subiecte în articol: fenomen pe cer astronomie superlună Luna
Parteneri
x close