Noi observații ale Marii Pete Roșii de pe planeta Jupiter, surprinse de Telescopul Spațial Hubble al NASA, arată că furtuna veche de 190 de ani se mișcă într-un mod neașteptat, ca gelatina, și își schimbă forma ca o minge de stres presată, potrivit CNN.
Conform astronomilor, aceste observații neașteptate, pe care Hubble le-a realizat pe parcursul a 90 de zile, din decembrie până în martie, arată că Marea Pată Roșie nu este atât de stabilă pe cât pare.
Marea pată roșie, sau GRS, este un anticiclon, sau o circulație mare de vânturi în atmosfera lui Jupiter, care se rotește în jurul unei zone centrale de înaltă presiune de-a lungul centurii sudice de nori de latitudine medie a planetei. Furtuna de lungă durată este atât de mare - cea mai mare din sistemul solar - încât Pământul ar putea încăpea în ea.
Deși furtunile sunt în general considerate instabile, Marea Pată Roșie a persistat timp de aproape două secole. Însă schimbările observate în furtună par să fie legate de mișcarea și dimensiunea acesteia.
Un interval de timp al imaginilor arată vortexul „zvâcnind” ca gelatina și extinzându-se și contractându-se în timp.
Cercetătorii au descris aceste observații într-o analiză publicată în The Planetary Science Journal și prezentată miercuri la cea de-a 56-a reuniune anuală a Diviziei de Științe Planetare a Societății Astronomice Americane din Boise, Idaho.
„Deși știam că mișcarea sa variază ușor în longitudine, nu ne așteptam să vedem că dimensiunea oscilează la fel de bine. Din câte știm, nu a mai fost identificată până acum”, a declarat într-o declarație autorul principal al studiului, Amy Simon, cercetător planetar la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.
„Aceasta este într-adevăr prima dată când am avut cadența adecvată de imagistică a GRS”, a spus Simon. „Cu rezoluția înaltă a Hubble putem spune că GRS se strânge definitiv înăuntru și în afară în același timp, pe măsură ce se mișcă mai repede și mai încet. Acest lucru a fost foarte neașteptat”.
O furtună extraterestră schimbătoare
Astronomii au observat iconica pată roșie de cel puțin 150 de ani și, uneori, observațiile au dus la surprize, inclusiv cea mai recentă revelație conform căreia forma ovală a furtunii își poate schimba dimensiunile și poate părea uneori mai slabă sau mai grasă.
Recent, o altă echipă de astronomi a pătruns în inima Marii Pete Roșii cu ajutorul telescopului spațial James Webb pentru a surprinde noi detalii în infraroșu. Observațiile Hubble au fost realizate în lumină vizibilă și ultravioletă.
Studiul, publicat pe 27 septembrie în Journal of Geophysical Research: Planets, a arătat că Marea Pată Roșie este rece în centru, ceea ce face ca amoniacul și apa să se condenseze în interiorul vortexului și să creeze nori groși. Echipa de cercetare a detectat, de asemenea, gazul fosfină în cadrul furtunii, care ar putea juca „un rol în generarea acelor culori roșii misterioase” care fac Marea Pată Roșie atât de emblematică, a declarat într-o declarație coautorul studiului Leigh Fletcher, profesor de științe planetare la Universitatea Leicester din Marea Britanie.
Modele meteorologice haotice la fel de complexe ca pe Pământ
Oamenii de știință de la NASA folosesc telescopul Hubble pentru a urmări comportamentul furtunii o dată pe an prin intermediul programului Outer Planet Atmospheres Legacy, sau OPAL, pe care îl conduce Simon. Oamenii de știință folosesc acest program pentru a observa planetele exterioare din sistemul nostru solar și pentru a urmări modul în care acestea se schimbă de-a lungul timpului.
Însă noile observații au fost realizate separat, prin intermediul unui program dedicat studierii mai detaliate a Marii Pete Roșii, urmărind modul în care furtuna s-a schimbat pe parcursul câtorva luni, mai degrabă decât o fotografie unică, anuală.
„Pentru un ochi neavizat, norii vărgați ai lui Jupiter și faimoasa furtună roșie ar putea părea statice, stabile și de lungă durată pe parcursul multor ani”, a declarat Fletcher. „Dar o inspecție mai atentă arată o variabilitate incredibilă, cu modele meteorologice haotice la fel de complexe ca orice avem aici pe Pământ. Oamenii de știință planetari se străduiesc de ani de zile să vadă modele în această variație, orice ne-ar putea da o idee despre fizica care stă la baza acestui sistem complex.”
„O mulțime de lucruri se schimbă de la o zi la alta”
Cunoștințele acumulate prin observațiile programului asupra celor mai mari furtuni din sistemul nostru solar pot ajuta oamenii de știință să înțeleagă cum ar putea fi vremea pe exoplanetele care orbitează în jurul altor stele. Aceste cunoștințe le pot extinde înțelegerea proceselor meteorologice dincolo de cele pe care le experimentăm pe Pământ.
Echipa lui Simon a folosit imaginile de înaltă rezoluție ale Hubble pentru a examina în detaliu dimensiunea, forma și schimbările de culoare ale Marii Pete Roșii.
„Când ne uităm cu atenție, vedem că o mulțime de lucruri se schimbă de la o zi la alta”, a spus Simon.
„Este ca un sendviș în care feliile de pâine sunt forțate să se umfle când există prea multă umplutură în mijloc”
Modificările includ o strălucire a miezului furtunii atunci când Marea Pată Roșie se află la cea mai mare dimensiune a sa, pe măsură ce oscilează.
„Pe măsură ce accelerează și decelera, GRS se împinge împotriva curenților de jet vântoși din nordul și sudul său”, a declarat într-o declarație coautorul studiului, Mike Wong, cercetător planetar la Universitatea din California, Berkeley. „Este similar cu un sandviș în care feliile de pâine sunt forțate să se umfle în afară atunci când există prea multă umplutură în mijloc.”
Pe Neptun, petele întunecate pot pluti în derivă pe planetă, deoarece niciun jet puternic nu le ține la locul lor, a spus Wong, în timp ce Marea Pată Roșie este prinsă între jeturi la o latitudine sudică pe Jupiter.
O pată care se micșorează
Astronomii au observat că Marea Pată Roșie se micșorează de când a început programul OPAL, în urmă cu un deceniu, și prezic că va continua să se micșoreze până când va ajunge la o formă stabilă, mai puțin alungită, ceea ce ar putea reduce oscilația.
„În momentul de față, își umple excesiv banda de latitudine în raport cu câmpul de vânt. Odată ce se va micșora în interiorul acestei benzi, vânturile îl vor ține cu adevărat în loc”, a declarat Simon.
„Poate afecta modul în care marginea vortexului interacționează cu alte furtuni în trecere”
Noul studiu Hubble completează mai multe piese ale puzzle-ului despre Marea Pată Roșie, a spus Fletcher. În timp ce oamenii de știință au știut că deriva spre vest a furtunii are o oscilație inexplicabilă de 90 de zile, modelul de accelerare și decelerare nu pare să se schimbe deși furtuna se micșorează, a spus el.
„Urmărind GRS pe parcursul a câteva luni, Hubble a arătat că anticiclonul în sine își schimbă forma împreună cu această oscilație”, a spus Fletcher. „Schimbarea formei este importantă, deoarece poate afecta modul în care marginea vortexului interacționează cu alte furtuni în trecere. Pe lângă imaginile superbe obținute de Hubble, acest studiu arată puterea de observare a sistemelor atmosferice pe perioade lungi de timp. Ai nevoie de acest tip de monitorizare pentru a identifica aceste modele și este clar că, cu cât observi mai mult timp, cu atât mai multă structură vezi în vreme