Se spun multe glume la adresa fetelor: "Deschid de 10 ori frigiderul, se uită, apoi îl închid la loc, fără să ia nimic", "Poartă la mână un ceas care nu merge, doar pentru că este drăguţ" sau "Îşi pun alarma să sune noapte din două în două ore, pentru a se bucura că mai au muuult de dormit".
Ei bine, asupra acestei ultime glume aş dori să ne oprim puţin. Fără să îşi dea seama, persoanele care se trezesc de mai multe ori pe noapte îşi pot afecta, în mod ireparabil memoria de lungă durată.
Medicii psihologi, care au studiat problemele din timpul somnului/nesomnului, au ajuns la concluzia că oamenii care se trezesc înainte de a intra în faza somnului profund (care se "instalează" la patru ore de când am adormit) vor avea probleme cu memoria de lungă durată.
Astfel, în mintea acestor oameni încep să se înceţoşeze perioade şi evenimente din viaţa lor, de o importanţă majoră, care s-au petrecut cu ceva timp în urmă.
În această situaţie se regăsesc şi persoane tinere şi persoane în vârstă, însă procesul pierderii memoriei de lungă durată se accentuează la persoanele mai în vârstă.