Antena 3 CNN Life Știinţă Ce se întâmplă cu corpul tău când ajungi în Spațiu. Mărturia unui membru al misiunii Polaris Dawn: Vederea mea s-a deteriorat grav

Ce se întâmplă cu corpul tău când ajungi în Spațiu. Mărturia unui membru al misiunii Polaris Dawn: Vederea mea s-a deteriorat grav

spacex polaris
Echipajul a efectuat experimente medicale complexe. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    25 Oct 2024   •   16:34

Cei patru membri ai echipajului misiunii Polaris Dawn, lansată de SpaceX, au raportat diferite senzații fizice în timpul călătoriei istorice care i-a dus în cea mai înaltă orbită terestră atinsă de oameni în ultimele decenii.

Fostul pilot al Forțelor Aeriene ale SUA, Scott "Kidd" Poteet, a relatat pentru CNN că, în primele zile de misiune, "vederea a început să i se deterioreze". Anna Menon, inginer SpaceX și ofițer medical al misiunii Polaris Dawn, a experimentat sindromul de adaptare la spațiu, o afecțiune ce afectează între 60% și 80% dintre persoanele care ajung în orbită. „Poate varia de la amețeală și greață, până la vărsături. Eu am trecut prin toate aceste etape,” a explicat Menon.

Călătoriile în spațiu, prin forțele G destabilizante și lipsa de gravitație, provoacă o serie de efecte asupra corpului uman, de la simple neplăceri până la riscuri serioase. De-a lungul anilor, NASA a studiat aceste simptome, dar misiunea Polaris Dawn, desfășurată de sectorul privat, a căutat să aprofundeze înțelegerea acestor efecte asupra sănătății astronauților.

În timpul misiunii de cinci zile, echipajul a efectuat experimente medicale complexe, inclusiv purtarea unor lentile speciale de contact pentru măsurarea presiunii intraoculare și efectuarea unor scanări RMN pentru a monitoriza modificările anatomiei creierului. Comandantul misiunii, Jared Isaacman, a declarat că aceste cercetări sunt esențiale pentru viitorul explorării spațiale. „Peste jumătate dintre cei 600 de oameni care au ajuns în orbită au experimentat sindromul de adaptare la spațiu, inclusiv astronauții extrem de bine pregătiți... trebuie să rezolvăm această problemă dacă dorim să trimitem mii de oameni în spațiu,” a subliniat Isaacman.

Una dintre descoperirile interesante din misiune a fost legată de modificările de vedere ale lui Poteet, care ar putea indica sindromul neuro-ocular asociat zborului spațial, afectând până la 70% dintre astronauți. Echipajul a monitorizat aceste schimbări prin intermediul lentilelor de contact speciale, denumite "experimentul cyborg", pentru a colecta date despre presiunea oculară.

Misiunea Polaris Dawn a inclus 36 de experimente, desfășurate în colaborare cu 31 de instituții, printre care mai multe universități și NASA.

Echipajul a suferit, de asemenea, modificări la nivelul anatomiei cerebrale: „Aceasta subliniază importanța cercetării pe care o realizăm,” a afirmat Sarah Gillis, specialist în operațiuni la SpaceX și participantă la misiune.

×
Parteneri
x close