Multă vreme s-a crezut că apa nu are niciun gust, dar acest lucru este pus la îndoială. S-a descoperit totuşi că apa poate provoca anumite gusturi, în funcţie de ce s-a consumat înainte. Un aliment acid provoacă un simţ de dulce la gustarea apei, iar ceva sărat provoacă un gust de amar, scrie descoperă.ro.
În anii '60 şi '70, psihologul Linda Bartoshuk a publicat o serie de studii care sugerau că atunci când o persoană mănâncă sau bea, papilele gustative se adaptează la acel stimul. Dacă ulterior se bea apă, celulele sunt stimulate la aceeaşi stare ca cea de dinainte. De asemenea, saliva persoanei poate provoca „gustul apei”.
Dar un grup de oameni de ştiinţă au iniţiat un studiu care arată că există anumite părţi ale creierului care răspund în momentul când se bea apă. Un alt grup de cercetători de la Universitatea din Utah au descoperit că papilele gustative ale mamiferelor au o anumită proteină care ajută la conducerea apei prin membranele celulelor.