Antena 3 CNN Life Știinţă Ce este „compostul” uman și de ce aleg din ce în ce mai mulți oameni o înmormântare verde

Ce este „compostul” uman și de ce aleg din ce în ce mai mulți oameni o înmormântare verde

A.O.
3 minute de citit Publicat la 18:42 29 Dec 2024 Modificat la 18:42 29 Dec 2024
trandafir profimedia
Compostul uman transformă trupurile decedate în pământ accelerând procesul natural, care ar avea loc în urma îngropării. FOTO: Profimedia

„Compostul uman” sau înmormântarea verde este din ce în ce mai popular în Statele Unite: a fost legalizat în 12 state și sunt legi în așteptare în alte opt. În loc să fie îngropate sau incinerate, trupurile sunt descompuse până se transformă în pământ. Cei care aleg înmormântarea verde sunt în general iubitorii de natură sau rude care vor să păstreze o bucățică din cei dragi, fizic, în viețile lor, relatează CNN. 

Prima dată când Laura Muckenhoupt a simțit o fărâmă de speranță după moartea fiului ei de 22 de ani a fost când se întoarcea de la instituția care a transformat trupul în câteva zeci de kilograme de pământ. 

„Îl vom crește. Îl vom crește și vom continua să îi fim părinți”, și-a spus atunci Laura. 

„Compostul” uman accelerează procesul natural și este mai prietenos cu mediul

„Compostul” uman transformă trupurile decedate în pământ accelerând procesul natural, care ar avea loc în urma îngropării, potrivit lui Tom Harris, CEO-ul Earth Funeral, compania de compost uman la care a apelat și familia Muckenhoupt. 

„Ceea ce facem noi este să accelerăm un proces absolut natural”, a spus Harris pentru CNN. Compostul uman ia avânt ca o alternativă mai prietenoasă cu mediul și cu Pământul. Nu poluează atât de mult ca incinerarea și nu se folosesc substanțe chimice pentru conservarea decedaților ca în cazul înmormântărilor tradiționale. 

În ceața doliului imediat după moartea fiului ei, singura mângâiere pentru Laura a fost gândul că băiatul ei va primi un nou început. De atunci, pământul în care a fost transformat Miles a călătorit la ferme din Indonezia, Toscana, Portugalia și Hawaii. Un sfârșit demn de Miles, un dansator de profesie, care iubea să fie afară, spune mama lui. Acasă la familia Muckenhoupt, pământul a fost folosit la plantarea unor trandafiri. 

„De fiecare dată când trandafirii înfloresc îl urmăresc cu entuziasm. Este un dar și se simte ca și cum m-ar fi vizita”, a spus Laura. 

Compostul celor dragi se simte diferit decât o incinerare sau o înmormântare, spune familia. 

„După ce se încheie ceremonia, e finalul poveștii. Când trupul devine pământ, povestea abia începe” 

Cum funcționează compostul uman

După ani în care a lucrat în industria funerară, directorul Earth Funeral a început să își contemple propria mortalitate. 

„Unul dintre lucrurile pe care le-am realizat este că nu rezonam cu niciuna din opțiunile de pe piață. Nu voiam să fiu înmormântat și nici incinerat”, a spus Tom Harries pentru CNN

Creșterea numărului de incinerări a fost „cel mai mare trend din domeniu” în ultimele decenii, a spus Harries, pentru că este mai ieftin și mai convenabil decât înmormântările tradiționale. Circa 60% dintre persoanele care mor în Statele Unite sunt incinerate, potrivit Asciației de Incinerare din America de Nord. 

Dar incinerarea poluează mediul, deoarece se folosește gaz pentru a porni furnalele. De asemenea, în cazul înmormântărilor tradiționale se folosesc substanțe chimice precum formaldehidă în lichidul pentru îmbălsămare. 

Compostul uman nu este atât de pretențios. Trupul este învelit într-o pânză biodegradabilă și așezat într-o capsulă de metal, înconjurat de un amestec de lemn, flori și mulci. Pe măsură ce se descompune, trupul elimină nitrogen și materialele adăugate naturale carbon. Dacă cabina este la o temperatură optimă se crează condițiile perfecte pentru ca microorganismele să descompună trupul la nivel molecular. 

După 45 de zile, din trupul decedatului rămân aproximativ 130 de kilograme de pământ bogat în nutrienți. Familiile pot lua acasă oricât de mult sau de puțin își doresc din această cantitate. Orice pământ rămâne în urmă este trimis de Earth Funeral către proiecte de conservare a mediului din Washington și California. 

Un sfârșit verde

Compostul uman devine din ce în ce mai popular: a fost legalizat în 12 state și sunt legi în așteptare în alte opt. Tom Harries spune că clienții Earth Funeral sunt cei care aleg singuri această opțiune sau rude cărora le pasă de mediu, dar și oameni care iubesc să fie afară. 

„Este ultima lor acțiune pe pământ. Se gândesc la copii și la viitoarele generații”, a spus directorul Earth Funeral pentru CNN.

Kimberly Cooley-Reyes a descoperit compostul uman după ce a murit prietena ei cea mai bună în urmă cu mai mulți ani și a avut o înmormântare verde. Faptul că a planificat și ea să facă același lucru când va muri i-a dat un sentiment de pace. 

„E ceva emoționant. Mă întorc în pământ și voi face asta curat. Nu voi polua. Mă face să mă simt nemuritoare, ca să fiu sinceră. Aceasta este singura mea casă, este cel mai fericit loc în care am trăit și să rămân aici pe vecie este un lucru special”, a spus femeia de 66 de ani pentru CNN. 

Cooley-Reyes trăiește în aceași casă de 19 ani, nu departe de plajă, în San Francisco, alături de soțul ei. Când se uită pe fereastra din dormitor vede până la Insulele Farallon. Sub fereastră este grădina pe care o adoră și în care vrea să fie împrăștiat pământul ei. 

×
x close