Trupurile mumificate, care datează din anul 1615 î.e.n, au fost descoperite în deşertul Taklamakan, situat în China. Datorită aerului uscat din deşert şi a solului sărat, mumiile s-au conservat în perfectă stare, cu părul de un castaniu-deschis, cu pălăriile de postav pe cap, îmbrăcate cu pelerine de lână şi încălţate în cizme din piele.
Mumiile se aflau pe dunele de nisip, situate în apropierea unui fluviu, îngropate sub bărci mari de lemn, şi erau înfăşurate atât de strâns în piei de bovine, încât trupurile se aflau practic în condiţii de vid.
Cu toate că mumiile au fost aduse la lumină în anii 1930, oamenii de ştiinţă au reuşit abia acum să analizeze proteinele şi grăsimile din bulgării de brânză, pentru a ajunge la concluzia că au o vechime de 3.600 de ani.
Potrivit chimiştilor de la Institutul Max Planck de biologie moleculară şi genetică, respectiva brânza este o varietate fără lactoză, preparată printr-o metodă extrem de rapidă, reprezentând un indiciu al civilizaţiei bazate pe creşterea animalelor din Epoca Bronzului, în Asia.
Se presupune că bucăţile de brânză au fost puse pe pieptul şi gâtul mumiilor pentru viaţa de apoi, aşa cum în alte civilizaţii, morţii erau îngropaţi cu pâine şi vin.