Antena 3 CNN Life Știinţă Ce au descoperit oamenii de ştiinţă despre Ebola: "Are origini mai vechi decât credeam"

Ce au descoperit oamenii de ştiinţă despre Ebola: "Are origini mai vechi decât credeam"

O.P.
1 minut de citit Publicat la 08:55 28 Oct 2014 Modificat la 08:55 28 Oct 2014
ebola-virus-close.jpg
Virusurile Ebola și Marburg fac parte dintr-o foarte veche familie de virusuri și au avut un strămoș comun din care s-au desprins în urmă cu 16 până la 23 de milioane de ani, conform unui studiu realizat la Universitatea Buffalo, informează sciencedaily.com.

Noul studiu rescrie istoria familiei de filovirusuri din care fac parte Ebola și virusul Marburg, un virus cu un potențial letal similar.

Organismele filovirale au existat probabil încă din Miocen, epocă care începe acum 23,03 milioane de ani și se încheie acum aproximativ 5,33 milioane de ani. În această perioadă este foarte probabil ca liniile evolutive care au dus la apariția virusurilor Ebola și Marburg să se fi desprins din strămoșul comun al celor două virusuri.

În prealabil oamenii de știință considerau că această familie de filovirusuri ar fi mult mai modernă, apărând în urmă cu aproximativ 10.000 de ani. Noul studiu împinge vechimea acestor virusuri până în perioada în care au apărut primele maimuțe antropoide.

"Filovirusurile sunt mult mai vechi decât am crezut. Aceste organisme interacționează cu organismul mamiferelor de mai multe milioane de ani", susține coordonatorul acestui studiu, Dr. Derek Taylor, biolog la Universitatea Buffalo.

Analiza comparativă a evoluției virusurilor Ebola și Marburg poate oferi noi informații care vor fi folosite atât în obținerea de vaccinuri cât și pentru a identifica eventuali noi agenți patogeni din aceeași familie virală.

×
x close