O echipă de experți în sport și exerciții fizice din Marea Britanie, Qatar și Irlanda a descoperit că un grup de mușchi lungi și subțiri, situat între genunchi și pelvis, are un rol mult mai important în ridicarea greutăților decât se credea anterior. Studiul, publicat în Journal of Applied Physiology, a analizat fizicul lui Eddie Hall, fost deținător al titlului de cel mai puternic om din lume.
După cum se observă la Jocurile Olimpice, halterofilii investesc ani de antrenament pentru a-și dezvolta mușchii. Cercetarea a arătat însă că un grup de mușchi mai puțin cunoscut, format din semitendinos, sartorius și gracilis, se dezvoltă mai mult în timpul antrenamentelor de forță decât mușchii mai cunoscuți ai picioarelor, precum hamstring-ul, gluteul sau cvadricepsul.
Studiile anterioare au sugerat că acești mușchi au ca funcție principală stabilizarea pelvisului prin legătura lor cu osul coapsei. Echipa de cercetători a dorit să înțeleagă mai bine răspunsul organismului la regimurile intense de antrenament, cum ar fi cele practicate de culturiști și halterofili. Pentru acest scop, l-au examinat pe Hall, care a câștigat titlul de cel mai puternic om din lume în 2017. Deși Hall a recunoscut că nu mai era la fel de puternic ca în momentul câștigării titlului, corpul său era totuși mult mai dezvoltat decât cel al unei persoane obișnuite.
Cercetătorii au măsurat toți mușchii lui Hall folosind fel și fel de tehnici. Ei au constatat că „mușchii de tip frânghie” erau de aproximativ trei ori mai mari decât la un bărbat obișnuit – o diferență mai mare decât la orice alt grup muscular din corpul său. Echipa de cercetare a concluzionat astfel că acest grup de mușchi are un rol mult mai semnificativ în ridicarea greutăților mari decât se presupunea anterior.