NASA a publicat o hartă care arată de câte ori meteoriţii au lovit planeta în ultimii 20 de ani. Între 1994 şi 2013 au fost consemnate 556 de situaţii în care meteoriţii pătrunşi în atmosferă s-au aprins. Agenţia susţine că suntem vizaţi tot timpul de astfel de formaţiuni, scrie
Huffington Post.
Potrivit directorului de program Lindley Johnson, majoritatea meteoriţilor care vin spre noi sunt carbonizaţi înainte de atinge Pământul, aceasta fiind dovada că atmosfera “îşi face treaba, protejând Terra de micii meteoriţi”.
O excepţie importantă o constituie ploaia de meteoriţi de la Celiabinsk, produsă de explozia unui meteorit cu un diametru de aproape 20 de metri deasupra localităţii ruseşti, în 15 februarie 2013.
Dr. Amy Mainzer, cercetătoare în cadrul programului spaţial NEOWISE, al NASA, consideră căderile de meteoriţi evenimente rare, însă recunoaşte că un meteorit mare ar produce pagube importante.
“
Nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, dar nici nu trebuie să îi ignorăm. O abordare precaută este să vedem ce meteoriţi au potenţial de impact şi asta facem noi. Cu ajutorul cercetării, putem spune dacă există acolo un obiect care ne vizează şi este suficient de mare pentru a produce pagube”, a explicat Dr. Amy Mainzer, pentru The Huffington Post.
Cercetările au identificat peste 90% dintre asteroizii apropiaţi de Pământ, cu un diametru mai mare de un kilometru, potrivit lui Mainzer. Doar un mic procent din numărul total al meteoriţilor capabili să treacă de atmosfera terestră a fost identificat.
Potrivit NASA, în medie o dată la 5.000 de ani, un obiect de dimensiunea unui teren de fotbal loveşte Pământul, provocând daune însemnate. O dată la câteva milioane de ani planeta este lovită de un obiect suficient de mare pentru a cauza dezastre regionale sau globale.