Antena 3 CNN Life Știinţă „Capsulă a timpului”, descoperită într-un lac misterios din Antarctica

„Capsulă a timpului”, descoperită într-un lac misterios din Antarctica

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 07:00 24 Dec 2024 Modificat la 07:00 24 Dec 2024
antarctica gheata
Oamenii de știință au descoperit un ecosistem unic, captiv într-o bulă de apă dulce. Foto: Getty Images

În adâncurile înghețate ale Lacului Enigma din Antarctica, oamenii de știință au descoperit un ecosistem unic, captiv într-o bulă de apă dulce, ascunsă sub un strat de peste 9 metri de gheață solidă. Această capsulă a timpului naturală a rămas izolată de restul lumii încă de când lacul a înghețat complet, acum aproximativ 14 milioane de ani, scrie Science Alert.

O ”bulă” ascunsă sub gheață

Lacul Enigma, situat în Regiunea Northern Foothills din Antarctica, între ghețarii Amorphous și Boulder Clay, este o zonă cu temperaturi medii de -14 °C. Inițial, se credea că lacul este complet înghețat, dar echipa de cercetători, condusă de microbiologii Francesco Smedile și Violetta la Cono de la Institutul Italian de Științe Polare și geofizicianul Stefano Urbini de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a folosit un radar de penetrare a solului pentru a detecta existența unei bule de apă lichidă.

Cu ajutorul unor metode avansate de forare, cercetătorii au prelevat mostre din acest ecosistem izolat. Pentru a preveni contaminarea, stratul superior de gheață a fost perforat cu un burghiu electric, iar pentru straturile inferioare s-au folosit tehnici termice cu apă sterilizată.

Un ecosistem unic

Studiile au dezvăluit o diversitate remarcabilă de microorganisme în acest ecosistem izolat. Printre acestea se numără specii din grupurile Pseudomonadota, Actinobacteriota, Bacteroidota și, surprinzător, o abundență de Patescibacteria, un supergrup bacterian cunoscut pentru prezența sa în medii sărace în oxigen, dar care nu a mai fost observat până acum într-un lac acoperit de gheață.

Coloana de apă a lacului Enigma are un conținut neobișnuit de ridicat de oxigen dizolvat, oferind un habitat neobișnuit pentru Patescibacteria. Aceste bacterii, numite și „materia întunecată microbiană”, sunt extrem de mici și simple, fiind adesea simbiotice cu alte microorganisme.

Pe fundul lacului, o cameră subacvatică a captat imagini cu covorașe microbiene bogate în biodiversitate, dominate de cianobacterii producătoare de oxigen. Aceste covorașe prezentau structuri unice, precum „covorase groase șifonate” și formațiuni asemănătoare unor copaci amorfi de până la 40 de centimetri înălțime.

O descoperire crucială pentru știință

Cercetătorii cred că acest ecosistem este alimentat de ghețarul Amorphous din apropiere, iar stratificarea chimică și presiunea ridicată contribuie la stabilitatea sa. Descoperirea bacteriilor din supergrupul Patescibacteria este deosebit de valoroasă, deoarece acestea pot juca roluri unice în acest mediu, diferite de cele observate în alte lacuri din Antarctica.

Acest studiu a fost publicat în Communications Earth & Environment.

×
x close