Antena 3 CNN Life Știinţă Când vor mai fi eclipse de Soare. Astronomii au dezvăluit că în anii următori vor avea loc o mulțime de spectacole pe cer

Când vor mai fi eclipse de Soare. Astronomii au dezvăluit că în anii următori vor avea loc o mulțime de spectacole pe cer

eclipsa de soare
Două eclipse parțiale de Soare vor avea loc în 2025. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    09 Oct 2024   •   08:00

O eclipsă de Soare a avut loc pe 2 octombrie. Eclipsele solare inelare precum evenimentul care tocmai s-a desfășurat au loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare. Astronomii spun că anii următori vor fi plini de astfel de fenomene astronomice, iar două eclipse parțiale de Soare vor avea loc în 2025, transmite CNN.

Eclipsele solare inelare precum evenimentul care tocmai s-a desfășurat au loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare. Globul argintiu este aproape sau în cel mai îndepărtat punct al orbitei sale de planeta noastră, deci nu poate bloca complet Soarele, așa cum o face în timpul unei eclipse totale de Soare. Dar alinierea permite Lunii să acopere cea mai mare parte a Soarelui, creând efectul uimitor de „inel de foc”.

Două eclipse parțiale de Soare vor avea loc în 2025. O eclipsă parțială de Soare are loc atunci când Luna se mișcă între Soare și Pământ fără a fi perfect aliniată, ceea ce face ca Luna să ascundă parțial Soarele și să formeze o formă de semilună.

Prima eclipsă parțială de Soare din 2025, pe 29 martie, va fi vizibilă dintr-o parte din nord-estul Statelor Unite și Canada, precum și din Groenlanda, Islanda și părți din Europa și nord-vestul Africii.

O a doua eclipsă parțială de Soare va sosi șase luni mai târziu, pe 21 septembrie, dar doar pasionații de astronomie din anumite țări din Oceania – inclusiv Noua Zeelandă, Fiji și o mică parte din Australia – și Antarctica vor putea vedea spectacolul.

O altă eclipsă de Soare inelară va avea loc pe 17 februarie 2026. Va fi vizibilă total doar din Antarctica, dar o eclipsă parțială va putea fi observată din Africa de Sud și America de Sud, potrivit NASA.

În cele din urmă, o eclipsă totală de Soare – cum ar fi cea care a atras milioane de spectatori în America de Nord în aprilie anul trecut – va face din nou spectacol pe cer pe 12 august 2026. O eclipsă totală de Soare este mult diferită de o eclipsă parțială sau de un eveniment de tipul „inel de foc”, deoarece Luna acoperă complet Soarele, aruncând o umbră care acoperă părți din Pământ minute în șir.

Va traversa Groenlanda, Islanda, Rusia, Spania și o mică parte din Portugalia, în timp ce o eclipsă parțială va fi vizibilă în anumite părți din Europa, Africa și America de Nord.

Eclipse în întreaga lume

  • 22 iulie 2028: Australia și Noua Zeelandă
  • 25 noiembrie 2030: Namibia, Botswana, Africa de Sud, Lesotho, Australia
  • 20 martie 2034: Nigeria, Camerun, Ciad, Sudan, Egipt, Arabia Saudită, Iran, Afganistan, Pakistan, India, China
  • 2 septembrie 2035: China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia
  • 13 iulie 2037: Australia și Noua Zeelandă
  • 26 decembrie 2038: Australia și Noua Zeelandă
  • 30 aprilie 2041: Angola, Republica Democrată Congo, Uganda, Kenya, Somalia
  • 20 aprilie 2042: Malaezia, Indonezia, Brunei, Filipine
  • 9 aprilie 2043: Rusia

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close