Experienţa traumatizantă a extirpării sânului în cazul cancerului mamar poate deveni o amintire. Medicii fac acum două operaţii într-una: înlătură ţesutul bolnav şi reconstruiesc pe loc sânul. Operaţia este costisitoare şi, deocamdată, nu se face în România. Un drum în Occident sau la Istanbul sunt singurele variante.
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă a maladiei la femei. Tratamentul înseamnă extirparea ţesutului canceros şi se termină în cele mai multe cazuri cu pierderea sânului. Acum, însă, există alternative.
"Pentru peste 90% dintre pacienţi putem să facem aceste intervenţii chirurgicale păstrând sânul", a precizat dr. Kemal Rasa, specialist în cancer mamar.
După ce este scos ţesutul bolnav, medicii reconstruiesc sânul. Folosesc o proteză din silicon sau chiar din ţesutul sănătos al pacientei. Operaţia este frecventă în Occident şi Turcia vine puternic din spate. Afiliat la una dintre cele mai mari clinici din Statele Unite, centrul specializat în oncologie de la Istanbul poate fi uşor contactat de paciente, prin telefon ori mail, sau la reprezentanţa din România.
Echipa medicală îi dă bolnavei în termen de 48 de ore un plan de tratament şi detalii despre costuri. Preţul unei operaţii ajunge şi la 10.000 de euro. La acesta se adaugă plata pentru cazare şi masă. O noapte costă aproximativ 50-60 de euro, cu micul dejun inclus.
La centrul din Istanbul, românii sunt printre cei mai numeroşi pacienţi şi câţiva mai norocoşi şi-au plătit tratamentul prin formularul E 112.