Potrivit unui nou studiu, câinii cu creierul mai mare, în raport cu corpul lor, nu sunt neapărat mai inteligenți. O cercetare, publicată pe 13 noiembrie în revista Biology Letters, citată de Live Science, sugerează că, deși câinii de serviciu pot avea abilități mai complexe comparativ cu alte rase, acestea sunt organizate într-un spațiu mai compact în creier.
Acest lucru diferă de ceea ce se observă în istoria evolutivă la mamiferele sălbatice, unde, pe măsură ce creierele devin mai mari în raport cu dimensiunea corpului, abilitățile cognitive tind să devină mai complexe.
„În alte grupuri de specii, dimensiunea relativă a creierului indică abilități cognitive mai ridicate - aici vedem opusul”, a declarat Ana Balcarcel, autorul principal al noului studiu și biolog evoluționist la Institutul de Științe Evoluționiste Montpellier din Franța.
Studiul a comparat raportul dintre dimensiunea creierului câinilor și dimensiunea corpului prin măsurarea a 1 682 de cranii de câini adulți din 172 de rase, adăpostite la Muzeul de Istorie Naturală Berna din Elveția. Cercetătorii au calculat „volumul endocranian relativ” al câinilor - dimensiunea creierului lor raportată la dimensiunea corpului lor.
Ce rase de câine sunt mai inteligente
Scorurile pentru 14 trăsături comportamentale au fost, de asemenea, preluate din Canine Behavioral Assessment and Research Questionnaire, o evaluare comportamentală standardizată a raselor de câini care măsoară dresabilitatea, comportamentele de căutare a atenției, agresivitatea și alte trăsături.
Rasele „de lucru”, cum ar fi husky-ul siberian, crescute pentru a îndeplini abilități complexe de asistare a oamenilor, aveau cel mai mic creier raportat la dimensiunea corpului lor. Rasele „de companie”, precum Chihuahua, crescute în principal pentru a fi animale de companie, aveau cea mai mare dimensiune relativă a creierului.
Dimensiunea relativă a creierului a fost mai mică la câinii care erau mai ușor de dresat - de obicei, rasele de lucru precum husky siberian, Marele Pirineu și rottweiler.
Rasele de lucru îndeplinesc roluri de asistență umană, cum ar fi căutarea și salvarea, ghidarea și poliția, iar cercetările anterioare au arătat că au o funcție executivă mai bună - adică un control comportamental și o memorie pe termen scurt mai bune - decât alte rase de câini. Câinii mai mari au o compoziție diferită a țesuturilor interne ale creierului față de câinii mai mici, a declarat Balcarcel.
Rasele de câine predispuse la anxietate și agresivitate
Cercetările anterioare au sugerat că un creier mai mare tinde să se coreleze cu șanse mai mari de supraviețuire, o mai bună luare a deciziilor și o capacitate mai mare de procesare a informațiilor, astfel încât concluziile noului studiu au fost surprinzătoare, a spus Balcarcel.
„Diferența cheie aici este că câinii nu sunt într-un mediu natural”, a spus Balcarcel. „Ei sunt o funcție a selecției artificiale...o selecție foarte direcționată, evoluția sub mâna omului”.
Studiul a constatat, de asemenea, că rasele de câini cu o dimensiune relativă mai mare a creierului - în principal rasele de jucărie, cum ar fi Chihuahua, Pomeranians și Yorkshire terrier Pomeranians - au avut tendința de a prezenta niveluri mai ridicate de frică și agresivitate, anxietate de separare și mai multe comportamente de solicitare a atenției.
Acești câini de jucărie sunt crescuți în principal ca companioni umani, ceea ce face ca afecțiunea și căutarea atenției să fie trăsături favorabile pentru reproducere și transmitere prin selecție artificială. Este posibil ca frica și agresivitatea să nu fi fost la fel de dezavantajoase pentru aceste rase cum ar fi fost pentru câinii de serviciu, care au fost crescuți pentru a fi mai dresați, a speculat Balcarcel.
Studierea formei creierului la câini ar putea răspunde, de asemenea, la întrebări privind evoluția și domesticirea. Creierul câinilor domesticiți (Canis lupus familiaris) este cu aproximativ 20% mai mic decât cel al lupilor cenușii sălbatici (Canis lupus) în raport cu dimensiunea corpului, însă, în comparație cu lupii cenușii sălbatici, câinii domesticiți sunt mai specializațiîn abilități sociale complexe de cooperare cu oamenii: de exemplu, urmărirea privirii oamenilor și interpretarea gesturilor umane de indicare.