Antena 3 CNN Life Știinţă AUDIO. „Sunete ciudate” auzite de pe Capsula Starliner. Astronauții de pe ISS au trimis înregistrarea pe Pământ

AUDIO. „Sunete ciudate” auzite de pe Capsula Starliner. Astronauții de pe ISS au trimis înregistrarea pe Pământ

butch willmore suni williams iss profimedia
Acest lucru a declanșat o vânătoare pentru a afla care este cauza zgomotului în nava spațială. Sursă foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    03 Sep 2024   •   09:05

Astronautul Nasa Butch Wilmore a raportat sâmbătă un „zgomot ciudat” provenind din capsula spațială Boeing Starliner, ale cărei probleme l-au lăsat pe el și pe colega sa Suni Williams blocați pe orbită timp de șase luni, mult mai mult decât au anticipat atunci când au decolat de pe Pământ, în iunie, notează The Guardian.

Wilmore a contactat sâmbătă prin radio centrul de control al misiunii din Houston pentru a raporta un sunet pulsatoriu provenit de la un difuzor din interiorul capsulei. „Am o întrebare despre Starliner”, a spus Wilmore. „Se aude un zgomot ciudat prin difuzor... Nu știu ce îl produce”.

Acest lucru a declanșat o vânătoare pentru a afla care este cauza zgomotului în nava spațială care a fost afectată de scurgeri de heliu și probleme de propulsie și care este acum programată să se întoarcă pe pilot automat la un punct de aterizare în New Mexico, fără Wilmore și Williams, pe 6 septembrie, după ce NASA a decis că este prea riscant pentru astronauți să zboare în ea.

Cei doi urmează să se întoarcă pe Pământ într-o capsulă construită de concurentul Boeing, Space X, în februarie. Pentru ca Wilmore și Williams să poată coborî, doi astronauți NASA care urmează să se alăture stației spațiale internaționale vor fi lăsați în urmă de o misiune la sfârșitul acestei luni.

Se crede că sursa zgomotului pulsatoriu provenit de la nava spațială Boeing provine de la o buclă de feedback a difuzorului dintre stația spațială și Starliner.

Dar în timpul căutării vinovatului audio, Wilmore le-a cerut controlorilor de zbor de la Houston să vadă dacă pot asculta, dar în cele din urmă Wilmore, care se pare că plutea în Starliner, a trebuit să își apropie microfonul de difuzor.

„În regulă, Butch, asta s-a auzit”, i-a transmis controlul misiunii prin radio lui Wilmore. „A fost un fel de zgomot pulsatoriu, aproape ca un ping sonar”. Wilmore a răspuns prin radio: „Vă las să vă gândiți și să vedeți dacă vă puteți da seama ce se întâmplă... Sunați-ne dacă vă dați seama.”

Ciudatul ping a fost surprins și împărtășit de un meteorolog din Michigan pe nume Rob Dale și a fost raportat pentru prima dată de Ars Technica. Potrivit publicației, ciudățeniile audio din navele spațiale nu sunt neobișnuite. În 2003, astronautul chinez Yang Liwei a declarat că a auzit ceea ce părea a fi o găleată de fier lovită de un ciocan de lemn.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close