Antena 3 CNN Life Știinţă „Biotwang”, sunetul misterios din Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ, a fost, în sfârșit, explicat

„Biotwang”, sunetul misterios din Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ, a fost, în sfârșit, explicat

groapa ocean
Groapă oceanică, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    20 Sep 2024   •   06:00

Cercetătorii au identificat în sfârșit sursa zgomotelor misterioase care provin din Groapa Marianelor, cea mai adâncă tranșee oceanică de pe Pământ, potrivit Live Science.

Sunetele ciudate, descrise drept zgomote „biotwang”, sună puțin ca niște nave spațiale SF și sunt de fapt strigăte de balenă de la balenele Bryde (Balaenoptera edeni). Potrivit cercetătorilor, balenele ar putea folosi aceste apeluri pentru a se localiza reciproc, ca într-un joc uriaș de Marco Polo.

Oamenii de știință au detectat pentru prima dată zgomotele neobișnuite în 2014, în timp ce foloseau planoare subacvatice pentru a efectua un studiu acustic al Groapa Marianelor, cea mai adâncă groapă oceanică din lume, care se întinde pe mai mult de 2.400 de kilometri la sud de Japonia și are o adâncime maximă de 10.935 de metri.

Ce este sunetul biotwang

Sunetul biotwang poate fi împărțit în două părți distincte: în primul rând, un sunet grav, morocănos, care reverberează în adâncuri; în al doilea rând, un sunet înalt, metalic, pe care cercetătorii l-au comparat cu sunetele emise de navele spațiale din Star Trek și Star Wars.

Inițial, sunetele i-au uimit pe oamenii de știință. Dar, în 2016, cercetătorii au dezvăluit că biotwang era, cel mai probabil, un apel al balenelor cu balene mari, cum ar fi balena albastră (Balaenoptera musculus) sau balena cu cocoașă (Megaptera novaeangliae). Cu toate acestea, sunetele nu se potriveau cu niciun apel cunoscut al balenelor.

În noul studiu, publicat miercuri, 18 septembrie, în revista Frontiers in Marine Science, cercetătorii au reușit în cele din urmă să demonstreze că balenele Bryde au produs aceste zgomote, datorită în parte noilor instrumente de inteligență artificială (AI) care au analizat peste 200.000 de ore de înregistrări audio conținând diverse sunete oceanice.

Cercetătorii au bănuit cu tărie că balenele Bryde se aflau în spatele biotwang-ului atunci când au observat 10 cetacee înotând în apropiere de Insulele Mariane și au înregistrat nouă dintre ele scoțând acest sunet distinctiv.

„O dată, este o coincidență. De două ori este o întâmplare. De nouă ori, este cu siguranță o balenă Bryde”, a declarat pentru Scientific American autorul principal al studiului, Ann Allen, oceanograf la Centrul științific pentru pescuit al insulelor din Pacific al Administrației Naționale Oceanografice și Atmosferice (NOAA).

Dar, pentru a dovedi în mod concludent că balenele Bryde sunt cele care fac apelurile, echipa a comparat apariția zgomotelor cu modelele de migrație ale speciei, ceea ce a însemnat să treacă în revistă ani de înregistrări audio captate de stațiile de monitorizare din Arhipelagul Marianelor și din împrejurimi.

Cercetătorii au transformat sunetul biotwang în imagini, cu ajutorul inteligenței artificiale

Ei au accelerat acest proces prin utilizarea inteligenței artificiale pentru a transforma biotwang-ul în imagini, cunoscute sub numele de spectrograme, care ar putea fi ușor diferențiate de alte zgomote de către un algoritm de învățare automată.

Studiul a constatat, de asemenea, că biotwang poate fi auzit doar în nord-vestul Pacificului, în ciuda faptului că balenele Bryde se deplasează într-o zonă mult mai largă, ceea ce sugerează că doar o anumită populație de balene produce acest zgomot.

Datele au arătat, de asemenea, o creștere a zgomotelor biotwang în 2016, când o creștere a temperaturii oceanelor cauzată de un eveniment El Niño a determinat o creștere a numărului de balene Bryde care au vizitat zona.

Încă nu este clar de ce aceste apeluri sună atât de bizar, dar cercetătorii au o bănuială cu privire la motivul pentru care sunt emise.

„Este posibil ca ele să folosească biotwang-ul ca un apel de contact, un fel de „Marco Polo” al oceanului”, a declarat Allen pentru Popular Science. „Dar avem nevoie de mai multe informații înainte să putem spune cu siguranță”.

×
Subiecte în articol: Pământul oceane balene studii
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close