Antena 3 CNN Life Știinţă Avertisment dramatic pentru întreaga Europă. "Zeci de mii de decese premature"

Avertisment dramatic pentru întreaga Europă. "Zeci de mii de decese premature"

1 minut de citit Publicat la 17:25 25 Ian 2017 Modificat la 17:25 25 Ian 2017
o_1b7b3kvi01u43nkluvncph1ikj8.jpg
Foto: Pixabay

Continentul european ar trebui să se pregătească pentru consecinţele schimbărilor climatice, inclusiv în ceea ce priveşte riscul de inundaţii şi de secetă, dar şi pentru răspândirea cu mai mare uşurinţă a bolilor infecţioase, a avertizat miercuri o agenţie europeană de mediu, informează DPA, potrivit Agerpres.

Vestul Europei este posibil să se confrunte mai des cu inundaţii în timp ce perioadele de secetă s-ar putea abate cu precădere în zonele sudice şi sud-estice ale continentului nostru, potrivit Agenţiei Europene de Mediu (AEM) cu sediul în Copenhaga.

Alte riscuri asociate cu schimbările climaterice sunt randamentele agronomice scăzute şi creşterea prevalenţei bolilor infecţioase sensibile la condiţiile de mediu, răspândite de insecte - spre exemplu boala Lyme, provocată de căpuşe, ori febra dengue asociată cu ţânţarul-tigru asiatic.

Valurile de căldură pot cauza "zeci de mii de decese premature", mai menţionează agenţia, potrivit sursei citate.

Printre alte efecte menţionate se numără pierderea biodiversităţii terestre şi acvatice.

Ecosistemele marine ar putea fi şi ele prejudiciate de acidificarea şi încălzirea mărilor şi oceanelor, mai arată agenţia care notează că topirea gheţarilor tereştri şi plutitori ameninţă activităţile din regiunea arctică.

Evenimentele extreme determinate de climă în perioada 1980-2013 au costat cele 33 de state europene membre ale Agenţiei peste 400 de miliarde de euro (430 de miliarde de dolari), cele mai mari fiind înregistrate în regiunea mediteraneană.

Printre măsurile sugerate de Agenţie în vederea contracarării consecinţelor schimbărilor climaterice se numără barierele de protecţie împotriva inundaţiilor, o mai bună utilizare a resurselor de apă şi adaptarea clădirilor pentru a face faţă mai bine evenimentelor legate de climă, dar şi un mai bun schimb de informaţii.

"Dimensiunile viitoarei schimbări climaterice şi a urmărilor sale vor depinde de eficacitatea implementării angajamentelor noastre globale de a reduce emisia de gaze cu efect de seră", a declarat directorul executiv al AEM, Hans Bruyninckx. Acesta a menţionat nevoia de a "aplica strategiile şi politicele corecte de adaptare.

×
x close