Antena 3 CNN Life Știinţă A fost descoperită o autostradă a insectelor. „E una dintre marile minuni ale naturii”

A fost descoperită o autostradă a insectelor. „E una dintre marile minuni ale naturii”

insecte roi zbor
A fost descoperită o autostradă a insectelor
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iun 2024   •   11:00

Cercetătorii au descoperit o autostradă a insectelor, la granița dintre Franța și Spania. Este considerată „una dintre marile minuni ale naturii”, scrie Sky News.

În fiecare toamnă, milioane de insecte folosesc culoarul de 30 de metri lățime. 

Oamenii de știință au numărat aproximativ 17 milioane de muște, viespi, fluturi și libelule care trec în fiecare toamnă prin culoarul de 30 de metri lățime, la granița dintre Franța și Spania.

Numărarea insectelor s-a făcut cu ajutorul unor camere video performante. Aproape 90% dintre insectele înregistrate de cercetători au polen și contribuie, astfel, la extinderea fondului genetic al plantelor.

Milioane de insecte trec prin tronsonul din Pirinei în fiecare an

Insectele se îndreaptă spre sud. Ele vin din zonele lor nordice de vară, inclusiv din Marea Britanie, și se îndreaptă către sudul Europei și nordul Africii, unde iernile sunt mai blânde.

Traficul aerian al insectelor este o parte esențială a ecologiei. „A vedea atât de multe insecte mișcându-se în mod intenționat în aceeași direcție în același timp este cu adevărat una dintre marile minuni ale naturii”, a declarat Dr. Karl Wooton, de la Centrul pentru Ecologie și Conservare din Exeter, care a condus cercetarea, potrivit Sky News.

Oamenii de ştiinţă aveau indicii că prin zonă trece un culoar important pentru insecte.

În urmă cu peste 70 de ani, o echipă de cercetători britanici a înregistrat pentru prima dată roiuri de muscă și a dovedit că acestea pot migra toamna până la 3.000 de kilometri.

×
Subiecte în articol: insecte Pirinei Franta Spania autostrada
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close