Antena 3 CNN Life Știinţă Aurora Boreală a fost vizibilă din nou pe cerul din România. Imagini cu spectacolul de culori din mai multe zone ale țării

Aurora Boreală a fost vizibilă din nou pe cerul din România. Imagini cu spectacolul de culori din mai multe zone ale țării

barbat evadat arad (5)
Aurora Boreală în Hunedoara (stânga) și în Dâmbovița (dreapta). Sursă foto: Facebook
de Andreea Ştefan    |    10 Oct 2024   •   23:14

Aurora Boreală a făcut joi seară spectacol de culori pe cerul României, iar locuitorii din mai multe zone ale țării au reușit să fotografieze fenomenul. Potrivit centrului de predicții a vremii spațiale din SUA, o furtună solară uriașă clasificată la nivelul 4 pe o scară de la 1 la 5, lovește Pământul joi și vineri și ar putea afecta comunicațiile, rețelele electrice și operarea sateliților. În același timp, furtuna ar putea duce și la apariția Aurorei Boreale.

Furtuna solară severă (G4), cu posibile condiții G5, este prognozată pentru astăzi și vineri de Centrul de predicție a vremii spațiale. 

„Așteptați-vă la un mare potențial de vizionare a aurorelor/ luminilor nordice în jumătatea de nord a țării. Acest lucru este mai asemănător cu furtuna din 10 mai”, a transmis Centrul de predicție a vremii spațiale.

Mai multe erupții solare intense, cunoscute sub numele de erupții de clasă X, au apărut în această săptămână. 

Ejecțiile de masă coronală sunt nori mari de gaz ionizat numit plasmă și câmpuri magnetice care erup din atmosfera exterioară a Soarelui. Atunci când acestea sunt îndreptate către Pământ, ele pot provoca furtuni geomagnetice sau perturbări majore ale câmpului magnetic al Pământului.

„Furtunile geomagnetice pot avea un impact asupra infrastructurii din orbita apropiată a Pământului și de pe suprafața Pământului”, conform Centrului de predicție a vremii spațiale.

Ca urmare, centrul a notificat Agenția Federală de Management al Urgențelor, rețelele electrice nord-americane și operatorii de sateliți să se pregătească pentru întreruperi, mai ales având în vedere cantitatea de pregătiri și eforturile de ajutor așteptate pentru uraganul Milton , a spus Dahl.

Din punct de vedere istoric, furtunile G4 sunt obișnuite în timpul unui ciclu solar, dar G5, sau furtunile geomagnetice extreme precum cea care a avut loc pe 10 mai , sunt incredibil de rare, a spus Dahl. Această nouă furtună are o șansă de 25% să devină un G5, a spus el.

În luna mai, planeta s-a confruntat cu cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate în ultimii 20 de ani. Acestea au condus la apariţia de aurore boreale pe cerul nopţii, în special în Statele Unite, Europa şi Australia, la latitudini mult mai joase decât de obicei.

Acest tip de eveniment a devenit mai frecvent în ultima perioadă, Soarele aflându-se în prezent aproape de vârful activităţii sale, într-un ciclu care se repetă o dată la 11 ani. 

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close