Antena 3 CNN Life Știinţă Aurel Zapciu, despre invenţia care ar reduce preţul de realizare a componentelor auto

Aurel Zapciu, despre invenţia care ar reduce preţul de realizare a componentelor auto

S.T.
2 minute de citit Publicat la 19:18 06 Aug 2014 Modificat la 19:18 06 Aug 2014
aueee.jpg
Foto: premiileinovatiei.ro
Aurel Zapciu face parte din echipa Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării care a fost medaliată cu argint la Târgul de Inovații – Innova de la Bruxelles în 2013 pentru invenția ”Echipament mecatronic, inovativ, pentru caracterizarea complexă a suprafețelor, în spaţiul vectorial”. Invenția va participa la competiția PR3MIAZĂ INOVAȚIA, cel mai curajos program de susținere și promovare a inventicii românești.

Invenția medaliată la Bruxelles se aplică pentru realizarea suprafețelor complexe în spațiu și poate fi folosită în industria auto pentru realizarea capotei, a ușii, a farului sau a parbrizului unei mașini.

În trecut componentele mașinilor aveau forme unghiulare sau erau construite în semicercuri, acum este posibilă crearea de forme neregulate, ovale. Formele pe care le au în prezent mașinile sunt executate făcând o matriță care poate fi realizată numai folosind softuri precum cel brevetat. Astfel de matrițe sunt foarte scumpe. Spre exemplu, pentru o aripă de mașină costul unei matrițe ajunge la 1.500.000 €. Costul este atât de mare pentru că procedura de realizare este destul de sofisticată și presupune acestă tehnică nouă”, a explicat inventatorul.

Prețul de realizare a componentelor s-ar reduce pentru că sistemul acesta este folosit pentru copierea mulajelor caroseriei realizate în ipsos de către designerii auto. Odată ce mulajul este copiat la o precizie submicronică folosind echipamentul mecatronic, suprafața acestuia poate fi reprodusă tehnologic folosind o mașină de așchiat. Piesa care a fost analizată și reprodusă este inclusă de către soft într-un program informatic care poate fi distribuit oriunde pentru producerea pieselor. O mașină a cărei caroserie a fost realizată printr-un astfel de procedeu are o suprafață extrem de fină și reflectă precum o oglindă mediul înconjurător. În cazul unei caroserii care nu a fost reprodusă cu o precizie submicronică vor exista deformări la oglindire”, a adăugat Aurel Zapciu.

Invenția nu poate să intre pe piață momentan pentru că procesul de obținere a brevetului de la OSIM este încă în desfășurare. ”Cu toate acestea, atunci când invenția va fi realizată, ea va oferi o șansă ca România să ajungă la nivelul care există pe plan mondial în domeniul mașinilor de copiat și reprodus suprafețe complexe”, a declarat inventatorul.

Inventatorul s-a arătat nemulțumit de faptul că ”există o ruptură între cercetare și punerea în aplicare a brevetelor. În prezent, inventatorilor le este din ce în ce mai greu pentru că deși reușesc să vină mereu cu invenții noi, acestea își găsesc cu greu finanțare”.

Mai multe detalii despre Premiile inovaţiei româneşti 2014, pe www.premiileinovatiei.ro.

Citeşte şi
:

Invenţia care ar putea schimba consumul de pâine de secară





×
Etichete: inventii
x close