O planetă străină, care se află foarte aproape de steaua-mamă şi s-a dezintegrat din cauza căldurii înăbuşitoare a fost descoperită recent de o echipă de astronomi. Planeta este doar puţin mai mare decât Mercur, iar cercetătorii estimează că materialul se varsă atât de tare, încât s-ar putea dezintegra complet în maxim 100 de ani.
Astronomii de la NASA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts au detectat mica planetă, care este situată la aproximativ 1500 de ani lumină distanţă, folosind date primite de la telescopul de vânătoare Kepler. Evaporarea planetei va fi urmată de un traseu de praf şi moloz, similar cu coada unei comete, susţin cercetătorii.
Planeta realizează un cerc complet în jurul stelei gazdă o dată la fiecare 15 ore, ceea ce indică faptul că steaua, numită CCI 12557548 încălzeşte planeta la aproximativ 1982 de grade Celsius. Cercetătorii cred că în aceste condiţii, materialul planetei stâncoase se topeşte şi se evaporă, creând un vânt de gaz şi praf în spaţiu.
Astronomii au observat că lumina de la CCI 12557548 scade cu intensităţi diferite la fiecare 15 ore. Acest lucru a sugerat că ceva blochează steaua, la intervale regulate. Telescopul de 600 de milioane de dolari, lansat în martie 2009, a descoperit peste 2300 de planete străine.