Descoperirea, care a avut loc în vara lui 2020, înainte ca steaua supergigantă să explodeze în acea toamnă, a fost detaliată într-un studiu publicat în The Astrophysical Journal.
Evenimentul a fost surprins cu 130 de zile înainte de explozie, folosind două telescoape, în Hawaii. Acest lucru a permis unei echipe de cercetători să-l cerceteze.
”Acesta este o descoperire a ceea ce fac stelele masive cu câteva momente înainte de a muri”, a spus dr. Wynn Jacobson-Galán, autorul principal al studiului, potrivit SkyNews.
”Detecția directă a activității pre-supernova a unei stele supergigante roșii nu a fost niciodată observată până acum. Pentru prima dată, am privit o stea supergigantă roșie explodând!
Folosind spectrometrul de imagistică de joasă rezoluție (LRIS) al Observatorului Keck, echipa a găsit material circumstelar dens care înconjoara steaua în momentul în care aceasta a explodat. Cercetătorii cred că acesta este același gaz care i-a alertat inițial asupra supergigantei roșii cu o explozie de radiații strălucitoare.
Ei spun că descoperirea dezvăluie noi detalii despre modul în care supergigantele roșii evoluează chiar înainte de a deveni supernove. Anterior, aceste stele nu au arătat nicio dovadă de erupții violente înainte de a exploda.
Supergigantele roșii sunt cele mai mari stele din univers în ceea ce privește volumul, deși nu sunt cele mai dense și nici cele mai strălucitoare de pe cer.