Antena 3 CNN Life Știinţă „Asteroidul de aur” poate fi văzut astăzi de pe Pământ: 16 Psyche valorează de 70.000 de ori cât întreaga economie globală

„Asteroidul de aur” poate fi văzut astăzi de pe Pământ: 16 Psyche valorează de 70.000 de ori cât întreaga economie globală

asteroidul 16 psyche
Ilustrație cu asteroidul 16 Psyche. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    06 Aug 2024   •   00:12

Asteroidul 16 Psyche, supranumit „asteroidul de aur” va fi în opoziție, direct opus Soarelui pe cer, marți, 6 august, la ora 09:00, ora României, fiind vizibil în constelația nordică Capricornus, potrivit Chron

Asteroidul 16 Psyche are nevoie de aproximativ cinci ani tereștri pentru a-și completa orbita în jurul Soarelui și se rotește pe axa sa la fiecare puțin peste patru ore. Cei interesați să observe 16 Psyche îl pot localiza pe cerul sud-vestic în primele ore ale dimineții. Totuși, pentru a-l vedea este necesar un telescop, și asta pentru că strălucește cu o magnitudine de 9,6.

O navă spațială NASA se îndreaptă către asteroidul 16 Psyche, un corp ceresc bogat în metale, estimat la o valoare impresionantă de 10.000 de cvadrilioane de dolari, tocmai datorită componenței sale de aur, fier și nichel.

Oamenii de știință consideră că Psyche ar putea reprezenta miezul metalic al unei protoplanete eșuate, situată în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Asteroidul de forma unui cartof are un diametru de 278 de kilometri și o lungime de 231 de kilometri, acoperind o suprafață de 102.998 de kilometri pătrați.

Misiunea Psyche, lansată în octombrie 2023, își propune să exploreze acest asteroid unic și bogat în metale, primul de acest fel studiat de o navă spațială.

Explorarea asteroidului 16 Psyche nu doar că ar putea revoluționa înțelegerea noastră asupra formării sistemului solar, dar deschide și noi posibilități pentru exploatarea resurselor spațiale. Reducerea costurilor și progresele în tehnologia de explorare spațială pot transforma aceste obiecte într-o resursă viabilă pentru viitor.

Misiunea Psyche promite să aducă informații valoroase și să stimuleze atât curiozitatea științifică, cât și inovațiile tehnologice, marcând un nou capitol în explorarea spațială. Nava spațială se află în prezent la peste 305 milioane de kilometri de asteroid, călătorind cu o viteză de 37 km pe secundă, și este programată să ajungă la destinație în august 2029.

×
Subiecte în articol: Asteroidul 16 Psyche asteroidul de aur
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close