Antena 3 CNN Life Știinţă Asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor nu a fost singur. Descoperirea care schimbă ce se știa până acum

Asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor nu a fost singur. Descoperirea care schimbă ce se știa până acum

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 21:00 03 Oct 2024 Modificat la 21:00 03 Oct 2024
asteroid dinozaur getty images
Asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor nu a fost singur. Foto: Getty Images

Oamenii de știință au confirmat că uriașul asteroid care a lovit Pământul și a dus la dispariția dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani nu a fost singur. Un al doilea asteroid, mai mic, s-a prăbușit în ocean, în largul coastei Africii de Vest, creând un crater mare în aceeași perioadă.

Acest eveniment ar fi fost „catastrofal”, spun oamenii de știință, provocând un tsunami de cel puțin 800 de metri înălțime care s-a propagat prin Oceanul Atlantic. Dr. Uisdean Nicholson de la Universitatea Heriot-Watt a descoperit craterul Nadir în 2022, însă inițial nu era clar cum s-a format. Acum, el și echipa sa sunt siguri că depresiunea de 9 km a fost cauzată de un asteroid care s-a izbit de fundul mării, scrie BBC

Deși nu pot stabili cu exactitate data acestui impact și nici dacă a avut loc înainte sau după asteroidul care a creat craterul Chicxulub din Mexic, care are 180 km lățime și este cunoscut pentru sfârșitul erei dinozaurilor, ei cred că impactul mai mic a avut loc tot la sfârșitul perioadei Cretacice. La intrarea în atmosferă, asteroidul ar fi creat o minge de foc.

„Imaginează-ți că asteroidul lovește Glasgow și tu ești în Edinburgh, la aproximativ 50 de kilometri distanță. Mingea de foc ar fi de aproximativ 24 de ori mai mare decât Soarele de pe cer, suficient de intensă pentru a aprinde copacii și plantele din Edinburgh”, spune Dr. Nicholson.

Un zgomot extrem de puternic ar fi urmat, apoi o cutremurare seismică echivalentă cu un cutremur de magnitudinea 7. O cantitate enormă de apă ar fi fost dislocată de pe fundul mării, revenind ulterior și lăsând urme unice pe fundul oceanului.

Este neobișnuit ca asteroizi atât de mari să lovească Pământul la intervale scurte unul de altul. Acesta este și motivul pentru care cercetătorii nu înțeleg de ce două astfel de evenimente s-au produs într-o perioadă atât de apropiată.

Asteroidul care a creat craterul Nadir avea aproximativ 450-500 de metri lățime și se estimează că a lovit Pământul cu o viteză de aproximativ 72.000 km/h. Cel mai apropiat eveniment de acest tip în istoria umană a fost evenimentul Tunguska din 1908, când un asteroid de 50 de metri a explodat în atmosferă deasupra Siberiei.

Asteroidul Nadir avea dimensiuni similare cu asteroidul Bennu, care este în prezent considerat cel mai periculos obiect ce orbitează aproape de Pământ. NASA estimează că data cea mai probabilă pentru ca Bennu să lovească Pământul este 24 septembrie 2182, însă probabilitatea este de doar 1 din 2.700.

Pentru a înțelege mai bine craterul Nadir, echipa Dr. Nicholson a analizat date 3D de înaltă rezoluție furnizate de compania geofizică TGS.

Majoritatea craterelor sunt erodate, dar acesta era bine conservat, permițându-le oamenilor de știință să studieze straturile de rocă în detaliu. „Este pentru prima dată când am putut vedea în interiorul unui crater de impact în acest fel, este foarte captivant”, a declarat Dr. Nicholson, adăugând că există doar 20 de cratere marine în lume, dar niciunul nu a fost studiat atât de detaliat până acum.

Concluziile au fost publicate în revista Nature Communications Earth & Environment.

×
x close