După ani de cercetări, cercetători britanici au reuşit să alcătuiască un meniu pe care-l consideră cel mai sănătos din lume şi care conţine toate elementele indispensabile organismului, relatează
maxisciences.com.
Specialiştii recomandă de obicei să se consume multe fructe şi legume, să nu se ronţăie nimic între mese şi să se renunţe la desertul de la sfârşitul mesei. În căutarea unor meniuri echilibrate, oameni de ştiinţă de la Leatherhead Research (Marea Britanie) au anunţat că au reuşit să alcătuiască cea mai sănătoasă masă din lume. Ei au analizat mai întâi peste 4.000 de recomandări pentru sănătate, înc are se menţionau componentele esenţiale utilizate în industria alimentară şi supermarketuri pentru a-i convinge pe consumatori să le cumpere produsele. Au selectat 222 care ar avea o reală bază ştiinţifică şi le-au eliminat pe toate celelalte. Au căutat apoi alimentele care corespund acestor recomandări şi, folosindu-le, au creat cel mai sănătos meniu din lume. Cu alte cuvinte, unul care să ofere organismului numai ceea ce-i este necesar.
Ce conţine cea mai sănătoasă masă din lumeFaimosul meniu este alcătuit dintr-o terină de somon şi o salată cu ulei de măsline, o bucată de pâine cu cereale; felul principal este o tocană de pui, cu linte şi legume amestecate, iar ca desert cremă de brânză cu nuci şi sos de caramel, fără zahăr. Fiecare etapă a meniului furnizează organismului anumite elemente.
De exemplu, terina de somon afumat, servită la început, conţine ulei de peşte, bogat în acizi graşi omega 3 şi acizi buni pentru artere, inimă şi creier. Uleiul de măsline din salată ajută la menţinerea nivelurilor normale de colesterol, iar pâinea conţine fibre şi acide folic, indicate pentru creier şi benefic pentru dezvoltarea fetusului. Felul principal de pui este o mâncare completă care ar răspunde, conform studiului cercetătorilor britanici, la 80 de recomandări oficiale privind sănătatea.
Proteinele pe care le conţine 'contribuie la creşterea masei musculare', în timp ce acidul pantotenic din linte ajută la atenuarea oboselii şi 'îmbunătăţeşte performanţele mentale', potrivit oamenilor de ştiinţă citaţi de Daily Mail. Desertul este bun pentru digestie datorită lactulozei din brânza cremă , pentru dinţi şi controlul nivelului de glucoză din sânge. Nucile contribuie la 'îmbunătăţirea elasticităţii vaselor sanguine'.
Cercetătorii recomandă ciocolata caldăOamenii de ştiinţă nu s-au mulţumit cu atât, ci au pus la punct o băutură care să amelioreze performanţele şi care să conţină calciu, zinc, cupru, fier, potasiu, seleniu, magneziu şi biotină, element cu rol în metabolism, bun pentru sistemul nervos, piele şi păr. Cercetătorii mai recomandă ciocolata caldă, bogată în melatonină, care ajută la somn, şi pastilele de carbon pentru evitarea balonării după mese.
Doctorul Paul Berryman, director al Leatherhead Food Research, s-a gândit că acest meniu ar putea fi servit de companiile aeriene, dar că felurile de mâncare pot fi pregătite la fel de bine acasă. 'Am arătat că felurile de mâncare sănătoase nu trebuie să fie neapetisante. Am desfăşurat mii de teste de gust pe consumatori şi un lucru este clar: chiar dacă este sănătoasă, dacă nu este şi gustoasă, mâncarea nu se vinde', încheie cercetătorul.