Antena 3 CNN Life Știinţă „Armura nemuririi”: Cum arată costumul funerar din mii de bucăți de jad, vechi de 2.000 de ani, purtat de conducătorul dinastiei Han

„Armura nemuririi”: Cum arată costumul funerar din mii de bucăți de jad, vechi de 2.000 de ani, purtat de conducătorul dinastiei Han

costum funerar jad armura nemuririi china dinastia han
Costumul funerar din jad a fost realizat folosind mii de bucăți de jad, „cusute” împreună cu fir de aur. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    16 Sep 2024   •   17:02

Costumul funerar din jad a fost realizat folosind mii de bucăți de jad, „cusute” împreună cu fir de aur, potrivit Live Science.

Nume: Costum funerar de jad

Ce este: Un tip de costum ceremonial construit din piese de jad și purtat de membrii familiei regale a dinastiei Han din China (care a domnit din 206 î.Hr. până în 220 d.Hr.), precum și de conducătorii și elitele ulterioare, atunci când erau înmormântați.

De unde provine: China

Când a fost făcut: Acum aproximativ 2.000 de ani

Ce ne spune despre trecut: Fiecare costum funerar a fost confecționat folosind mii de bucăți de jad de formă unică, pe care artizanii le-au cusut împreună folosind fir de aur. Costumele realizate cu măiestrie erau „construite ca o armură” pentru a proteja decedatul în viața de apoi și pentru a „preveni decăderea muritorilor”, potrivit UNESCO. Se pare că vechea regalitate Han credea, de asemenea, că costumele protejau sufletul.

„Ansamblul de jaduri proteja corpul și sufletul în integralitatea lor, permițând decedatului să atingă nemurirea”, potrivit Muzeului Metropolitan de Artă din New York.

Deși textele antice făceau referire la costume funerare, arheologii au găsit exemple reale abia în 1968, când au descoperit două costume în provincia Hebei din nord-estul Chinei. Costumele au fost folosite la înmormântarea conducătorului dinastiei Han, Liu Sheng, prințul de Zhongshan, și a soției sale, prințesa Dou Wan.

Pe lângă armură, ambele persoane au fost găsite cu bucăți de jad care le acopereau ochii și cu dopuri în urechi și alte orificii corporale. Costumul lui Sheng conținea un număr incredibil de 2.498 de piese individuale de jad. Cercetătorii estimează că ar fi fost nevoie de 10 ani pentru crearea costumului său, a raportat UNESCO.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, un set de reguli intitulat „The Book of Later Han”, care descrie în detaliu modul în care erau confecționate costumele și cum trebuiau folosite diferite tipuri de fire în funcție de statutul social al unei persoane. De exemplu, în costumul unui împărat se folosea doar fir de aur, în timp ce costumele elitelor de rang inferior erau confecționate cu fir de mătase.

Cu toate acestea, practica funerară elaborată a fost întreruptă în anii 500, în timpul domniei împăratului Wen din Wei de Vest, deoarece costumele foarte valoroase erau ținta jefuitorilor.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close