Antena 3 CNN Life Știinţă Apelul magic. Cum află laureaţii Nobel că sunt câştigători

Apelul magic. Cum află laureaţii Nobel că sunt câştigători

3 minute de citit Publicat la 17:50 11 Oct 2013 Modificat la 17:50 11 Oct 2013
Apelul magic. Cum află laureaţii Nobel că sunt câştigători
Foto: nobelprize.org
Academia Regală de Ştiinţe din Suedia îi sună pe laureaţii Nobel cu câteva minute înainte de a face anunţul oficial, pentru a-i informa că au câştigat premiul. Vestea este primită de aceştia în momente şi locuri neaşteptate, relatează nobelprize.org.

Numele câştigătorilor premiilor Nobel sunt ţinute secrete până în ultimul moment, iar scrisorile şi e-mailul nu sunt căile de comunicare oficiale. Laureaţii sunt anunţaţi că sunt câştigători prin intermediul unui „apel magic”, informează Academia Regală de Ştiinţe din Suedia

Apelul este efectuat de Adam Smith, editor al site-ului Fundaţiei Nobel, care realizează şi un scurt interviu cu personalităţile câştigătoare.

Aceste apeluri telefonice pot veni oricând şi oriunde, la miezul nopţii, dar şi în locuri neaşteptate.

"Colecţie" cu momente speciale trăite de laureaţii care au primit "apelul magic":

Scriitoarea canadiană Alice Munro, laureata de anul acesta a premiului Nobel pentru literatură, a fost sunată de Academie, dar nu le-a putut răspunde la telefon. Din acest motiv, Academia suedeză i-a lăsat un mesaj vocal. "Academia nu a reuşit să o contacteze pe scriitoarea Alice Munro, i s-a lăsat un mesaj vocal", se arată în textul publicat pe pagina oficială de Twitter a premiilor Nobel.

Amartya Sen, un expert indian în asistenţă socială, a câştigat premiul Nobel pentru economie în 1998. Acesta a crezut că ceva foarte grav s-a întâmplat când a primit un apel telefonic la ora cinci dimineaţa. "Primul meu gând a fost că ceva teribil s-a întâmplat, cineva s-a îmbolnăvit sau poate chiar ceva mai rău. (...) După ce am aflat, i-am mulţumit şi i-am spus că am nevoie de o ceaşcă de cafea. (...) A fost o veste minunată", a povestit acesta.

În 2010, înainte ca Academia să înceapă să lase mesaje vocale, Martin Chalfie a primit un telefon de la Stockholm, dar era mult prea dimineaţă pentru a răspunde, acesta locuind în New York. Smith l-a contactat din nou pe acesta şi se pare că a doua oară a fost cu noroc. "Smith: Am citit în presă că nu ai primit un telefon de la Stockholm în această dimineaţă. Chalfie: Nu, nu am primit. De fapt, am primit, dar nu am răspuns pentru că era foarte dimineaţă. Smith: Şi cum ai aflat că ai ...? Chalfie: Ah. Este o situaţie ridicolă, dar amuzantă. M-am trezit la 6.10 şi am realizat că trebuie să să fie înmânat premiul pentru chimie. Şi mi-am spus: ?Ok, cine este fraierul care a câştigat Nobelul de data asta?? Şi am deschis laptopul, am intrat pe site-ul premiilor şi am văzut că eu eram fraierul", se arată într-un fragment din a doua convorbire a lui Smith cu Chalfie, citat de huffingtonpost.com.

O altă poveste este şi cea a scriitorului Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1999. Acesta se afla la dentist când a aflat vestea.

Totodată, Reinhard Selten, care a câştigat premiul Nobel pentru economie în 1994, era la cumpărături cu soţia sa când a primit apelul din partea Academiei suedeze.

William Forsyth Sharpe, un economist american, a fost laureatul al premiului Nobel pentru economie pe 1990. Câştigătorul a povestit că se afla la o conferinţă în Arizona şi că a crezut că unul dintre prietenii săi îi face o glumă. "Am văzut apoi anunţul pe CNN şi atunci am înţeles că este adevărat că am câştigat", a spus acesta, în interviul acordat Academiei suedeze.

Pe de altă parte, James A. Mirrlees, laureat al premiului Nobel pentru economie în 1996, a solicitat dovezi că a câştigat premiul în momentul în care a fost anunţat. "Politicos, am sugerat să îmi ofere nişte dovezi. (...) A fost cu adevărat o mare surpriză", a declarat acesta.

Laureatul premiului Nobel pentru medicină pe 2005 a primit vestea în timp ce se afla într-un bar australian. Barry Mashall a câştigat premiul după ce a descoperit că stresul şi mâncarea acidă provoacă ulcer.

 

×
Etichete: Premiul Nobel
x close