Antena 3 CNN Life Știinţă Apă extraterestră, descoperită pentru prima dată într-un meteorit căzut pe o alee din Marea Britanie

Apă extraterestră, descoperită pentru prima dată într-un meteorit căzut pe o alee din Marea Britanie

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 09:24 19 Sep 2022 Modificat la 09:24 19 Sep 2022
meteorit
Apă extraterestră, descoperită pentru prima dată într-un meteorit căzut pe o alee din Marea Britanie Sursa foto: Pixabay

Meteoritul s-a prăbușit pe o alee din orașul Winchcombe, în februarie anul trecut și se crede că deține indicii despre proveniența apei din oceanele Pământului, potrivit publicației Sky News citată de Mediafax.

Aproximativ 12% din eșantion era alcătuit din apă și oferă cercetătorilor o mulțime de informații, deoarece a fost cel mai puțin contaminat specimen care a fost colectat, potrivit lui Ashley King, de la Muzeul de Istorie Naturală.

"Compoziția acelei ape este foarte, foarte asemănătoare cu compoziția apei din oceanele Pământului. Este o dovadă foarte bună că asteroizii și corpurile precum Winchcombe au avut o contribuție foarte importantă la oceanele Pământului", a declarat cercetătorul pentru British Science Festival.

Meteoritul a avut nevoie de aproximativ 300.000 de ani pentru a ajunge pe Pământ

King a confirmat că este pentru prima dată când un meteorit care conține apă extraterestră a căzut în Marea Britanie. El a explicat că, deoarece meteoritul de 0,5 kg a fost recuperat rapid, în aproximativ 12 ore, nu a fost contaminat cu apă și materiale de pe Pământ.

"Întotdeauna încercăm să potrivim compoziția meteoriților cu apă și a altor materiale extraterestre cu compoziția apei de pe Pământ. În cazul majorității meteoriților, provocarea pe care o avem este că sunt pur și simplu contaminați, în timp ce cu Winchcombe știm cu adevărat că nu a fost contaminat, așa că este o dovadă bună.

Una dintre marile întrebări pe care le avem în științele planetare este de unde provine apa de pe Pământ? Iar unul dintre locurile evidente este fie prin comete care au în ele o mulțime de gheață, fie prin asteroizi. Întotdeauna există o dezbatere - au fost cometele sursa principală, au fost asteroizii sursa principală?

Compoziția apei din Winchcombe se potrivește mult mai bine, așa că asta ar însemna că asteroizii - asteroizii carbonați - au fost probabil principala sursă de apă pentru sistemul solar interior, pentru Pământ", a explicat King.

Cercetătorul a mai dezvăluit că meteoritul pare să provină de la un asteroid aflat în apropierea lui Jupiter. Se crede că s-a format în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani și a avut nevoie de aproximativ 300.000 de ani pentru a ajunge pe Pământ.

×
x close