Cercetători de la Universitatea Tehnologică din Georgia (SUA) au relevat că aşa numita 'apocalipsă atmosferică', care a acoperit Beijingul cu un persistent nor de poluare în 2013, s-a produs sub efectul unei schimbări climatice în Arctica, potrivit unui studiu publicat de revista Science şi citat de EFE, scrie Agerpres.
Experţii, în frunte cu profesorul Yufei Zou, au analizat condiţiile atmosferice care au contribuit la producerea smogului care a acoperit China de Est timp de o lună.
Cercetătorii au descoperit că principalele cauze ale fenomenului nu au fost emisiile locale de gaze, ci reducerea stratului de gheaţă arctic şi intensificarea ninsorilor în regiunea eurasiatică.
Aceste condiţii au determinat o lipsă a circulaţiei aerului în întreaga Chină de Est, care a permis aşezarea unor concentraţii de nori deasupra un oraşe ca Beijing şi nu au lăsat vântul să pătrundă.
Studiul arată cum aceste condiţii, nemaiîntâlnite în trei decenii, au accentuat norul de poluare.
'Dacă gheaţa arctică continuă să se topească este de aşteptat ca astfel de condiţii reduse de circulaţie a aerului iarna să devină mai frecvente în China orientală', notează studiul.